Lukijalta: Matkailun myönteisiä näkymiä kaakossa

Elinvoimaisen matkailun lähtökohdat ovat kiinnostavien kohteiden hyvä suunnittelu ja rakentaminen vuosikymmeniksi ja jopa vuosisadoiksi eteenpäin. Maan parhaimpia esimerkkejä vanhojen rakennuskohteiden hyödyntämiseksi kestävään matkailuun ovat mm. useat maa- ja merilinnoitukset niin rannikolla kuin sisämaassakin ja ainutlaatuiset Suomen jokia ja järviä yhdistävät sisävesikanavat.

Kymijoella äskettäin avattu Kimolan uudistettu kanava antaa pienuudestaan huolimatta hyvät lähtökohdat kehittää Kymenlaakson, Päijänteen ja Saimaan alueen matkailua. Kouvola, Pielavesi, Viitasaari, Jyväskylä, Lahti ja Heinola, sekä miksei myös Lappeenranta, ovat nyt venematkan päässä toisistaan.

Toivottavasti Kaakossa osataan tarttua tähän tilaisuuteen ja lopetetaan rutinat ja vastakkainasettelut.

Olen itse veneetön, mutta pääsin äskettäin ystävien kanssa nauttimaan veneilyn vapaudesta Heinolasta alas Kymijokea Kouvolan Voikkaalle asti ja takaisin. Palveluja ollaan venereitin varrella vasta kehittämässä, mutta jo nyt kaunis luonto peltoineen, metsineen ja kallioineen antavat rauhoittavaa vastapainoa etelän ruuhkarannoille. Ainutlaatuinen kalliotunneli kerää jokaisen sulutuksen aikana rannat täyteen katsojia. Voikkaan Virtakiveen ollaan rakentamassa sisävesien komeimpiin kuuluvaa vierasvenesatamaa.

Nyt uusi kanava yhdistää kuitenkin valmiin kanootti- ja pienvenereitin Kouvolasta Luumäen ja Lappeenrannan kautta Saimaalle. Tulevaisuudessa sisävesillä nähdään entistä useammin sähköveneitä, jolloin ympäristökin säilyy puhtaampana. Puhtaat vedet houkuttelevat ulkomaisia matkailijoita entistä enemmän Suomeen. Koronan vuoksi kotimaan matkailu on jo muutenkin kasvussa.

Paavo Manninen

Veneetön matkailija

Luetuimmat

Uusimmat uutiset