Lukijalta: Eksoten menokehitys kestämätön

Marja-Liisa Vesterinen (sd.) ja Jukka Kopra (kok.) puhuvat osittain toistensa ohi, kun kunnissa ja Eksotessa viimeistellään talousarvioita ensi vuodelle. Päivänselvää on, että Eksoten menokehitys on kuntien talouden kannalta kestämätön.

Yleisen talouden kasvuvauhdin prosentit ylittyvät Eksoten kasvavissa menoissa. Kuntien menoraamit ylittyvät paukkuen Eksoten kulujen kasvaessa. Tähän Vesterinen tarjoaa lääkkeeksi kunnille: nostakaa lisää omistajakuntien rahoitusta Eksotelle. Kaupunginvaltuutettuna Vesterinen voisi kertoa myös miten se tehdään. Mistä kuntalaistamme palveluista leikkaamme, että jo nyt kunnissa Eksoten menojen hirvittävä ja kestämätön nousu katettaisiin?

En hyväksy demarimaista vastausta, että nostakaa veroprosenttia. Kunnissa talouden linjaukset on kuitenkin jo perusteltu vastaamaan reaalitalouden kehitystä.

Tämän kirjoitin jo vuonna 2015: Onpa tuleva sote- ratkaisu millainen vain, niin selvää on, etteivät käytettävissä olevat tulomme kasva. Ainoastaan pystymme sopeuttamaan menot niiden mukaan. Haastankin Eksoten hallituksen aidosti miettimään, miten kustannusten nousua hillitään ja asettamaan menot noudattamaan reaalitalouden kehitystä. Enkä kelpuuta vastaukseksi pienten kuntien palveluverkon supistamista.

Mervi Rings
Kunnanvaltuutettu (kok.), Lemi

Kommentoidut