Lukijalta: Malli Eksote: Helteillä vanhukset suihkuun kerran viikossa

Kahdesti Etelä-Karjalan keskussairaalasta kuumeisena pois käännytetty äitini kieltäytyi kolmannella kerralla lähtemästä. Tauti oli nyt edennyt keuhkokuumeeksi saakka ja edellisiltä tuntikausien odotuksilta oli opittu, ettei helteellä tarjota edes vettä, hoidosta puhumattakaan, ellei ole itse tiukkana.

Ahtaisiin odotustiloihin saapuminen tuntui tarpeettoman vaivalloiselta toistettavaksi päivittäin. Ennen vanhaan odotustilat suunniteltiin suuriksi ja helposti lähestyttäviksi. Tutun sairaanhoitajan myötä äiti sai kuitenkin erinomaisen huoneen ja hyvää palvelua ensimmäisten kahden yön ajan.

Ruokarauhaa ei saanut.

Tämän jälkeen tuli kuitenkin kiireellinen lähtö Taipalsaarelle, koska uudessa sairaalassa ei ilmeisesti ollut tilaa. Vaatteet annettiin käteen kesken ruokailun taksikuskin seistessä vieressä ikään kuin vihjaamassa, että nyt lähdetään. Ruokarauhaa ei saanut. Kysymykseen: ”saanko syödä loppuun”, vastattiin tiukasti.

Taipalsaarella käydessäni kuulin, että helteistä huolimatta suihkuun pääsee vain kerran viikossa. Tämä tuntui uskomattomalta, mutta hoitaja vahvisti äitini kertomuksen toteamalla, että liikuntarajoitteisille on tosiaan tarjolla apua suihkussa käyntiin vain kerran viikossa. Täytyy ihmetellä, että olisiko esimerkiksi sisustusbudjettia voitu ohjata hoitajien palkkaukseen kullattujen pylväiden ja kalliiden keinutuolien sijaan, jos asiat kerran ovat näin käsittämättömän huonolla tolalla?

Haastaisinkin nyt Eksoten johdon kokeilemaan suihkussa käyntiä kerran viikossa siihen asti, että asia saadaan korjattua vanhuksen ihmisarvoa kunnioittavalle tasolle.

Juha Koskela, Lappeenranta