Lukijalta: Laura Muir todistaa, että puhdas urheilija voi harjoittelemalla päästä pitkälle

Iloitsin suuresti, kun luin skotlantilaisesta juoksijasta Laura Muirista. Upeata, vielä on puhtaita urheilijoita.

1970-luvulla, jolloin itse juoksin Suomen huipulla, monet urheilijat käyttivät hormoneja. Edustin Helsingissä Viipurin urheilijoita. Meillä oli hyvä henki, ja jotkut urheilijat avoimesti kertoivat, että olivat käyttäneet hormoneja tai kokeilleet. Eivät olleet kuitenkaan aivan huipulla.

Minä en koskaan koskenut niihin. Silloin kai saatiin niitä helposti? Muistan, kun olin harjoittelemassa Los Pacosissa jotkut nuoret kertoivat, että lääkäri oli salaa syöttänyt nuorille lahjakkaille urheilijoille hormoneja. He saivat tietää myöhemmin, ja viskasivat ne pois. Silloin ei testejä paljon ollut.

Kunnioitan Kaarlo Maaninkaa, joska uskoon tultuaan kertoi, että oli käyttänyt kiellettyjä aineita. Olen kuullut, että monet Suomen huiput käyttivät, jopa saivat kultaisia mitaleja. Toki tiedän, että pitää harjoitella paljon, että saa hyviä tuloksia.

Olisi upeata, että jokainen, joka käytti kiellettyjä aineita tunnustaisi sen, koska uskon, että se painaa ihmisen sisintä, että on saavuttanut mitaleja ei-aivan-puhtaana.

Minä pääsin huippukuntoon, kun synnytin ensimmäisen poikani. Se oli minun ”hormonini”, oli ilo juosta ja liikkua. Sen jälkeen perhe kasvoi, enkä enää päässyt huipulle, mutta olen iloinen, sainhan neljä poikaa, jotka liikkuvat omaksi ilokseen.

Toki myös 1970-luvulla oli puhtaita urheilijoita. Johan Laura Muir todistaa, että harjoittelemalla pääsee tosi pitkälle.

Urheilu on ihana asia. Juoskaa nuoret ja iloitkaa liikunnasta. Minäkin vielä liikun ja rakasta luontoa ja Luojaani. Olen kiitollinen, että sain olla olla mukana terveenä urheilijana puhtaalla omallatunnolla.

Irja Pöysti, Lappeenranta