Lukijalta: Joutomaata hyödyntämällä saadaan metsäala suuremmaksi

Viime vuoden lopulla pääministeri Juha Sipilä sanoi, että hän omin käsin istuttaa Suomeen 5 000 puuta osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Lisäksi hän sanoi, että hänen edustamansa puolue istuttaa 100 000 puuta. Hieno homma, tätä voi kannattaa.

Puita voidaan istuttaa täältä Lappeenrannasta alkaen idästä länteen, kun tiivistetään sähkölinja ja maakaasuputki samalle uralle. Metsä kasvaa, mutta se valitettavasti ei ole luontoarvoihin vedoten yhtenäistä metsää vaan laikuittaista metsäpeltoa. Muutoksiin tulee varautua aikaan sidotuilla tavoitteilla.

Muutenkin joutomaata hyväksi käyttämällä saadaan metsän pinta alaa suuremmaksi. Uusia puita mahtuu mökkitonteille, puutarhoihin ja hylätyille pelloille, että kaikki kansa talkoilla taimia istuttamaan, siemeniä kylvämään.

Maankäytön tehokkuutta pystyy parantamaan, jokainen omenapuu on hiilen nielu; ruohikon kasvattaminen tuntuu turhalta, hamppukin sopii pirtaan paremmin hiilinielua ajatellen. Suomessa ei kuulu hiilineutraalien ihmisten joukkoon kun puiden istuttajat.

Tätä juttua tehdessä luin miehestä, joka on istuttanut noin 30 000 puuta nuoruuden kesätöissä, opintojen aikana ja myöhemmin harrastuksena. Suurimmat 1970-luvulla istutetut ovat jo komeita tukkipuita. Niitä kelpaa katsella

Luonto ja metsä on jatkuvassa muutostilassa, mutta maastoon liittyvää toimintaa voidaan vaikuttaa tiivistämällä erilaisten - yllä mainittujen linjojen ja teiden paikkoja, varsikin kun näillä linjoilla kaikilla on omat varoalueensa mitkä nekin ovat leveitä.

Markus Malmi, Lappeenranta