Lukijalta: Autoverosta luopuminen olisi tulonsiirto varakkailta uuden auton ostajilta kaikkien autoilijoiden maksettavaksi

Ylen MOT-ohjelma käsitteli maanantaina 4.2. autoveron poistoa. Kumarrus yksityisautoilijoille on lähes aina pyllistys julkiselle liikenteelle. Autoveron poisto olisi lisäksi kumarrus rikkaille autoilijoille, pyllistys meille köyhille autoilijoille.

Perussuomalaiset esitti joulukuussa 2014 autoveron poistoa. Marraskuussa 2018 perussuomalaiset esitti dieselin käyttövoimaveron poistoa. Näitä autoilun veronalennuksia ei saisi perussuomalaisten mukaan siirtää polttoaineveroon tai muihinkaan autoilun veroihin. En tiedä mistä puolue leikkaisi tai mitä veroja se nostaisi syntyneen verovajeen paikkaamiseksi.

Mercedeksen ostaja saisi nykyiseen verrattuna koko auton käyttöiän ilmaiset bensat ja 20 000 euroa puhtaana käteen.

Vuoden 2019 tammikuussa kokoomus esitti autoveron poistoa. Kokoomukselle ilmeisesti käy autoveron siirtäminen vuotuiseen ajoneuvoveroon tai polttoaineen hintaan – toisin sanoen verojen siirtäminen varakkailta uuden auton ostajilta kaikkien autoilijoiden maksettavaksi.

Autoveroa kerätään Suomessa vuodessa noin miljardi euroa. Mikäli autovero siirrettäisiin vuotuiseen ajoneuvoveroon, ajoneuvovero nousisi keskimäärin 350 eurolla. Mikäli ajoneuvovero siirrettäisiin polttoaineen hintaan, bensiinin ja dieselin hinta nousisi 21 sentillä litralta.

Mercedes Benz 560 4Matic L:n ostaja maksaa autostaan nyt 191 000 euroa. Autoveroa siinä on 65 000 euroa. Autoveron poiston jälkeen hinta olisi 126 000 euroa. Bensiiniä Mercedes kuluttaa 10 litraa sadalla kilometrillä, joten noin 300 000 kilometrin elinkaaren aikana se kuluttaa bensiiniä 30 000 litraa. Jos autovero siirrettäisiin bensiinin hintaan, Mercedeksen ostaja maksaisi auton eliniän aikana 6 300 euroa enemmän polttoaineveroa kuin nyt. Autoverosäästön jälkeen Mercedeksen ostaja hyötyisi kokoomuksen veromallista 59 000 euroa. Asian voi myös ilmaista niin, että tämän Mercedeksen ostaja saisi nykyiseen verrattuna koko auton käyttöiän ilmaiset bensat ja 20 000 euroa puhtaana käteen.

Autoveron poistopuheet tuntuvat myös omituisilta, koska se hyödyttäisi eniten paljon polttoainetta syöviä autoja. Sähköautoilla autovero on jo nyt lähellä nollaa.

Kimmo Klemola, tekniikan tohtori, kaupunginvaltuutettu, kansanedustajaehdokas (vihr.), Lappeenranta