Lukijalta: Utti on vahvoilla uuden lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti viime viikolla lääkärihelikopteritoiminnan laajenevan Suomessa kahdella tukikohdalla niin, että Kaakkois-Suomi saa oman tukikohtansa. Ministeriön työryhmä päättää vuoden 2022 alussa käyttöön tulevan tukikohdan sijainnin.

Tällä hetkellä eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan kipupisteet lääkärihelikopteritoiminnassa ovat juuri Kaakkois-Suomessa ja Pohjanmaalla. Finnhemsin eli valtakunnallisen lääkärihelikopteritoiminnan hallinnointiyksikön sivuilta selviää, että tällä hetkellä Suomessa toimivien lääkärihelikopterien toimintasäteet eivät aivan yletä juuri kaakonkulmalle.

Vaihtoehtoina lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi ovat Utti ja Lappeenranta. Utissa toiminta sijoitettaisiin lentokentän yhteyteen, jossa voitaisiin saada synergiaetuja myös puolustusvoimien kanssa. Utin puolesta puhuu myös se, että siellä on lentokentällä Suomen paras helikopterien infra.

Kun lääkärihelikopterin sijoittamisesta päätetään, tärkeintä on, että se pystyy palvelemaan mahdollisimman kattavasti Kaakkois-Suomen aluetta. Maantieteellisesti katsottuna Utti sijaitsee keskeisellä paikalla, josta on lyhyt lentomatka niin Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan kuin osaan Etelä-Savoa. Kun helikopterien toimintasädettä verrataan Utin ja Lappeenrannan välillä, vie Utti vertailussa voiton. Lappeenrannassa osa toimintasäteestä sijoittuu luonnollisesti Venäjän puolelle.

Myös puolustusministeriö on ilmaissut, että lääkärihelikopteri voitaisiin sijoittaa Utin lentokentälle ja yhteistyömahdollisuuksia voidaan tarkastella Puolustusvoimien ja Finnhemsin välillä. Lisäksi täytyy muistuttaa, että lääkärihelikopteri kuljettaa potilaita lähes poikkeuksetta yliopistolliseen sairaalaan Helsinkiin, eikä keskussairaaloihin.

Markku Pakkanen

kansanedustaja (kesk.), Kouvola