Lukijalta: Palkkaa saa jos joku muistaa ilmoittaa tunnit

Olen ollut määräaikaisena sijaisopettajana yhteensä seitsemän viikkoa. Työttömyyspäiviä näihin viikkoihin on tullut vain kahdeksan, ja silti kahden kuukauden "nettopalkka" tehdystä työstä noin 150 tunnista oli 1 500 euroa.

Jos olisin jäänyt sohvalle, niin olisin saanut käteen 1 600 euroa kuukaudessa, ja nyt kun tilipäivä koitti, niin sainkin 400 euroa, ja kun tunnit oli merkitty väärin, en voinut hakea soviteltua työttömyystukea kuin vasta kuukauden myöhässä. Eli tässä kuussa täysin pätevän ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen sijaisopettajan palkka on 400 euroa.

Tokihan saan ne takautuvasti, ja jos saan oikein kuukausipalkkaisen toimen, niin silloin minulla onkin kissanpäivät, kun saan takautuvasti kahden kuukauden sovitellut työttömyystuet ja ne tuntien palkat, jotka unohtuivat helmikuun palkasta. Eli helmikuussa 500 ja maaliskuussa 5 000 euroa.

Jos olisin nuori yksinhuoltaja olisin aikuisten oikeesti pulassa, mutta olen 55-vuotias turhake ja kasvattanut kolme nuorta veronmaksajaa, jotka ovatkin hyvissä, vakituisissa töissä ja joutuvat nyt auttamaan poloista vanhusäitiä. Maksan kaikki takaisin korkoineen, kun saan tuon "jättipotin"

Olen hakenut ihan kaikkia töitä, joihin ylempi korkeakoulututkinto ja 20 vuoden kokemus opettajana antaa pätevyydet ja vähän muihinkin. Olen siis täysin pedagogisesti pätevä opettaja. Yhteensä hakemuksia on kertynyt vuoden aikana vain noin 40, vaikka olen kaikkia työpaikkoja, tältä alueelta tosin, hakenut. Joka kuukausi vähintään kaksi. Ja millaisia hullunkurisia paikkoja? Ja niitä tuntitöitä, jossa vaaditaan ylempää korkeakoulututkintoa ja toisaalta laajaa kokemusta ja työaika neljä tuntia viikossa.

Ja mitä käy, jos teen liikaa sijaisuuksia eli jos teen noin 25 tuntia viikossa? Yhden viikon saan seuraavien viikkojen työstä eli kahden viikon työstä 300 euroa käteen sovitellun työttömyysturvan kanssa eli saan noin viisi euroa tunnissa nettopalkkaa, mutta jos teen koko kuukauden, saankin työstä 100 euroa vähemmän kuin kolmen viikon työstä... Hullu töitä tekee viisas pääsee vähemmällä. Jotain mätää on verotuksessa ja määräaikaisten oikeuksissa, sillä haluan toki tehdä kaikki sijaisuudet. Nyt täytyy vähän pelata. Teen siis kolme viikkoa tai pitäisi varmaan tehdä vain kaksi, kun 3. viikko menee tosi halvalla.

Ja sitten ne, jotka vinkuvat heti, että minä saan vähemmän, niin olen opiskellut 10 vuotta. ja minulla on 20 vuoden opettajakokemus ja olen valmis tekemään töitä kuin töitä. Mutta haloo, kun niitä ei minulle ole, muita kuin sijaisuuksia. Ja bensaan ei oikeasti ole rahaa eli ajan polkupyörällä vaikka 50 kilometriä päivässä, jos on pakko.

Hei hallitus, minä en kohta enää jaksa!

Johanna Fröjdlund, Joutseno