Lukijalta: Maaherrankadun uusi näkymä on tyly

Saimme lukea (ES 23.5.) Maaherrankadun ja Urheilukadun kulman uusimmasta kaavamuutosehdotuksesta; myös näimme mahdollisen neljä kerrosta korkean uudisrakennuksen havainnekuvan.

Tyly on näkymä. Urheilukadun varteen ei jäisi puita eikä pensaita. Tämäkö on kaavoitustoimen näkemys miellyttävästä ja viihtyisästä kaupunkikuvasta? Tai onko havainnekuva tarkoituksella provosoiva.

Uudisrakennus tehdään sille rakennusalalle, jonka kaava määrittää. Sen näkee yleensä havainnekuvasta. Rakennuttaja saattaa tinkiä lisää kerrosneliömetrejä lain sallimissa joustoissa.

Kaavaselostuksen mukaan Urheilukadusta kehkeytyy nykyistä tiiviimpi ja kaupunkimaisempi asuinympäristö, jonka jatkeena on matalampi pientaloalue.

Maaherrankadun maisema on määritelty maakunnallisesti arvokkaaksi. Maaherrankadun vieren kuuluu olla kaavoituksen perustana; ei pelkkänä kaupunkimaisemman asuinympäristön jatkeena.

Juridinen pakko ei ole tehdä tähän kerrostaloa. Osayleiskaava, joka ohjaa kaavoitusta, mahdollistaa kaupungin antaa rakennusoikeutta vain rivitalon verran. Kun viereisten tonttien rakennusoikeutta ei ole käytetty ihan täysin, kulmatontin omistaja saa joka tapauksessa noin kymmenen prosentin edun verrattuna naapureihinsa.

Kulmatontille saisi huolella suunnitellen niin sanotulla matalatiivisrakentamisella hieman lisää kerrosneliöitä; kerroslukuna korkeintaan kaksi ja puoli. Tärkeintä on, että rakennus sopeutuu Maaherrankadun ja Kimpisen maisemaan.

Jarmo Nieminen

Lappeenranta

Luetuimmat