Lukijalta: Työttömät leimattu luusereiksi

Tässä mustavalkoisessa yhteiskunnassa työttömät ovat leimautuneet vastikkeettomia tukia luukuttaviksi työhaluttomiksi luusereiksi, joiden päivät kuluvat pääsääntöisesti kotisohvalla kaljaa kitaten. Rehtien ja vastuullisten duunareiden paiskiessa ylipitkää päivää nälkäpalkalla nämä saamattomat pummit ilkeävät loisia ilmaisilla rahoilla, vaikka avoimet työpaikat huutavat tekijäänsä joka nurkalla, joten aktiivimallia pukkaa!

Sisällissotaanko meitä kansalaisia tässä lietsotaan? Kaikista kun ei ole aivokirurgiksi tai siivoojaksi, eikä edes koulutusta tai soveltuvuutta joka alalle. Puolet meistä työttömistä on sairaita, jotka byrokratia pakottaa roikkumaan työttömyystilastoissa. Kukaan täysipäinen työnantaja ei palkkaa tällaista raihnaketta, joka on jatkuvasti pitkillä sairauslomilla! Eikä palkkaa terveempiäkään, sillä palkkatyöpaikat ovat kortilla, koska aina löytyy aktiivimallista joku tekemään hädissään nekin työt yhdeksällä eurolla jopa ilman ammattitaitoa.

Yhdeksän euroa päivässä ei kerrytä eläkettä eikä lomapäiviä, eikä siihen kuulu työterveyshuoltoa. Paikkoja ei riitä kaikille työttömille, ja nekin jaetaan työvoimatoimiston kautta. Onpa omalla kohdallani käynyt jopa niin, ettei työvoimavirkailija ole päästänyt kuntouttavaan työtoimintaan innokkuudestani huolimatta ja valehdellut kirkkain silmin, ettei tiedustelemaani paikkaan oteta ketään, vaikka omatoimisesti sieltä kyseltyäni haku oli päällä ja paikka auki. Onhan se toki niin, ettei ammatistaan sovi pitää, eikä työssään ole lupa viihtyä, sillä töihin kuuluu raahautua pakotettuna ja ammattiinsa leipiintyneenä!

Aktiivimalli ei tuo palkkatyöpaikkoja tyhjästä, vaan työllistää Kelan sekä työvoimahallinnon virkailijat. Harva haluaa vapaaehtoisesti elellä niin, että asumiskulujen jälkeen käyttöön jää kaikkeen muuhun elämiseen 491,21 euroa kuukaudessa eli toimeentulotuki. Siinä saa oikeasti kävellä työkseen, venyttää sentit soikeiksi, veivata sämpylöistä alkaen kaiken itse, kirmata sairaalan ja terveyskeskuksen väliä, laatia selvityksiä Kelaan sekä kiikuttaa tositteita työkkäriin. Ja passiivisena juoponretkuna odotella niitä veronmaksajien selkänahoista revittyjä ylenpalttisen valtavia tukisummia!

Merja Piironen, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet