Lukijalta: Yliopiston kohtalo Lappeenrannassa on arvailujen varassa

Kaakkois- Suomen ja Hämeen alueuutisissa käsiteltiin 17.12. ylipistojen tulossa oleva pudotuspeliä. Äskettäin Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) organisoitiin konserniksi ja siihen yhdistyivät Lappeenrannan ja Lahden yliopistot sekä ammatilliset korkeakoulut. Yhdistymistä perusteltiin ”leveämmillä hartioilla”, jonka merkitys on jäänyt hämäräksi.

Todellisuudessa vanhan LUT:n toiminnan jakaminen useille paikkakunnille lisää sen kuluja ja opettajien matkustelua sekä heikentää koko nykyisen yliopiston kilpailumahdollisuuksia. Muutos palvelee ainoastaan Lahden etuja, joka jo nyt on pääkaupunkiseudun ja Tampereen kasvavan talousalueen piirissä. Lahdesta sijaitsee alle tunnin matkan sisällä kymmeniä yliopistoja, ammatillisia korkeakouluja ja niiden filiaaleja. Tätä taustaa vasten on vaikea nähdä yhdistymispäätöksen aluepoliittista funktiota. Eikö nimenomaan toiminnan keskittäminen Lappeenrantaan olisi ollut parasta aluepolitiikkaa?

Päätöksen taustalla on häärinyt entinen parikkalalainen, nykyinen LUT:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö entisen kokoomuslaisen Forssassa vaikuttavan opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen siipien suojassa. Päätös uudesta yliopistosta tehtiin hyshys-periaatteella pikavauhtia eduskunnassa alueen kansanedustajien reagoimatta asiaan mitenkään. Myös maakuntaliitto, järjestöt ja Lappeenrannan kaupunki nyökyttelivät tyytyväisenä heikkenevää asemaansa.

Ennuste on, että seuraavassa rahapulassa Lahden alueen yliopisto- ja korkeakoulutoiminnot liitetään Aalto-yliopistoon sekä Tampereen vastaaviin toimintoihin. LUT:n kohtaloa Lappeenrannassa voi vain arvella? Voiko vasemmistoliiton pieni kannatus Kaakkois-Suomessa vaikuttaa opetusministeri Li Anderssonin (vas.) tuleviin päätöksiin opiskelupaikkojen lisäämiseen Lappeenrannassa?

Timo Vainikka,

Espoo, ent. lappeenrantalainen

Kommentoidut