Lukijat: Päivystyksen ruuhkaan on monta syytä

Ottamatta kantaa hoidon yksityiskohtiin edellä mainitun potilaan hoitoon liittyen Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyspoliklinikalla haluamme julkituoda seuraavaa:

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystys on ollut ruuhkautunut. Etenkin yleislääketieteen potilaita on tullut päivystyspoliklinikalle runsaasti. Yksi syy syntyneeseen tilanteeseen on helteinen sää.

Sekä hoitaja- että lääkäriresurssien mitoittaminen on suunnitteluvaiheessa ollut riittämätön.

Lisäsyynä syntyneeseen tilanteeseen on päivystyksen muutto juhannuksen jälkeen uuteen K-siipeen. Samalla myös Armilan terveysaseman päivystyksellisten potilaiden hoito siirtyi uuteen päivystykseen.

Toiminnallisesti uuden päivystyksen suunnittelussa on ollut tavoitteena potilaiden hoidon sujuvuuden parantaminen. Uudet toiminnalliset ratkaisut ja potilasmäärien kasvu ovat kuitenkin osoittaneet, että sekä hoitaja- että lääkäriresurssien mitoittaminen on suunnitteluvaiheessa ollut riittämätön. Nämä ovat aiheuttaneet odotusaikojen pitkittymistä ja olemassa olevan hoitohenkilökunnan kuormitusta. Tämä näkyy päivittäisessä työskentelyssä muun muassa kiireenä.

Olemme erittäin tietoisia edellä mainitun tilanteen vaikutuksesta potilaan hoidon laatuun.

Tilanteeseen on puututtu. Hoitohenkilökunnan määrää ollaan nopealla aikataululla lisäämässä, vähemmän tärkeitä ei kiireellisiä toimintoja ollaan rajoittamassa ja henkilökuntaa on pyritty siirtämään sairaalan toimintojen kannalta kriittisiin toimipisteisiin. Lisäksi on avattu kymmenen uuden sairaanhoitajan pysyvien toimien hakuprosessi.

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystys haluaa tarjota laadukasta ja potilasturvallista hoitoa. Olemme pahoillamme huonosta kokemuksestanne päivystyksessä. Haluamme samalla myös julkisesti kiittää koko henkilökuntaa uskomattoman hienosta venymisestä akuutisti syntyneessä vaikeassa tilanteessa.

Antti Valpas, LT, ylilääkäri, vs. sairaalan johtaja

Pekka Korvenoja, LL, päivystyksen ylilääkäri

Luetuimmat