Lukijalta: Lauritsalan Luotibaari kertoo myös paikkakunnan räväkästä historiasta

Viranomaiset neuvottelevat entisen Luotibaarin kohtalosta, ja seurakunta haluaa purkaa suojellun funkistalon Lauritsalassa. Jos jotain suojellaan, on kyseessä merkittävä rakennus, ja jos jotain on suojeltu, sitä pitäisi kunnioittaa eikä ainakaan heppoisin perustein purkaa.

Surullisen kuuluisa baari on säilyttämisen arvoinen aarre. Kyse ei ole vain funkkistyylisuunnan helmen menettäminen vaan myös paikkakunnan liittyvän tarinan elävänä säilyttämisestä.

Lauritsalassa oli aikanaan paha alkoholiongelma, joka helpottui, kun Alko lopetettiin. Ilmeisesti aikanaan perin räväkän paikkakunnan alamaailmassa tapahtui ampuminen, mistä entisen baarin nimikin kertoo.

Kanavakrouvin aikana, jossain vaiheessa Luotibaari-nimeä ei saanut edes mainita. Selvää kuitenkin oli, että kun nimen taksikuskille sanoi, tiesi hän, mistä on kyse ja kohta oltiin perillä.

Vain pienen matkan päässä Luotibaarista oli taannoin muumilaakso, jossa puliukot kokoontuivat – sekin kertoi Lauritsalan alamaailman touhuista.

Itse tunnen paremmin Tykki-Kiviharjun rakennetun historian. Kerrostuma rikottiin sielläkin ja myöhemmin haikailtiin, kun mitään ei jätetty. Muun muassa Toikankadun varrelta purettiin koristeellinen Terijoen pitsihuvila. Sitä jäi moni kaipaamaan.

Markus Malmi

Lappeenranta

Luetuimmat