Lukijalta: Taipalsaarella on syvä johtajuuskriisi

Taipalsaaren kunnan talous sakkaa yhdessä johtamiskulttuurin kanssa. Keskustelua ei synny eikä sallita. Ei tuloksia, rahaa, tilastoja voi johtaa. Ihmisiä voi. Yhdessä tekeminen voimaannuttaa, ja sen tuotoksia voidaan sitten tarkastella numeroinkin.

Kuntalaisten mielikuvaa muokataan voimakkaasti, kun pienen sisäpiirin junttauspäätöksiä kommentoidaan yksimielisinä valtuuston päätöksinä.

Kuivaketveleen lämpövoimalan omistus siirtyi aikanaan asukkailta kunnalle hintaan nolla markkaa. Kaikki voittivat: asukkaat pääsivät hoitovastuista, veronmaksajille ei tullut lisää velkaa, kunnan tekniselle puolelle saatiin töille ja hallinnolle vastinetta kaukolämmön myynnillä.  Se oli avointa sopimiskulttuuria.

Nyt 30 vuotta myöhemmin 2016 joulukuussa on valtuustossa junailtu takaus 500 000 euron lainalle lämpöyhtiön investointeihin. Seuraavana päivänä rahoista käytettiin 90 prosenttia velkaisen hakevoimalan ostoon kesken voimassaolevan sopimuksen lämmönostosta. Kolminkertaiseen hintaan, ilman kilpailutusta ja ennen kuin edellisen päivän päätös oli lainvoimainen ja viikkoa ennen kuin hankinta- ja kilpailutusasiat tiukkenivat EU:ssa. Lisäksi kaupanteosta ja auktoriteetista hintaa kohtaan maksettiin vielä veronmaksajien pussista 25 000 euroa lakitoimistolle.

Valmistelua ohjanneet tahot yhdessä korkeimpien virkamiesten kanssa vähintäänkin tahattomasti harhauttivat osaa hallituksen ja valtuuston luottamushenkilöitä.

Lämpöyhtiön surkea johtaminen ja raju velkaantuminen ovat johtaneet myös kohtuuttomiin kaukolämmön hinnan nostoihin. Ketä varten lämpöyhtiötä oikein johdetaan ajamalla omat asiakkaat karkuun?

Samaan aikaan Saimaanharjulla lapset käyvät kouluaan parakeissa, käytetyillä kirjoilla, lisäsäästöt niskassaan. Pakkasaamuina parakeissa, alle 10 asteen lämpötilassa, saattaa nenänpäätä paleltaa niin oppilailla kuin opettajillakin. Juuri valittu uusi sivistystoimenjohtajakin saatiin peloteltua pois. Toivottavasti osaava opettajakunta ei tee samoin.

Valtaosa perinteisistä kuntasektorin toiminnoistamme on jo alueellistettu. Jos raha ei riitä jäljelle jääneistä sektoreista huolehtimaan, olisi syytä ajoissa tunnistaa tosiasiat, ja tehdä vastuullista valmistelua ja avointa politiikkaa, ja jopa neuvotella mahdollisesta liitoksesta Lappeenrantaan.

Päävastuu asioista on teillä kuntalaisilta mandaatin saaneilla valtuutetuilla. Positiivinen, rohkea ja oikeisiin asioihin keskittynyt johtajuus esiin ryhmä- ja yhteistyötä kunnioittaen. Siihen kykenemättömät sivuun!

Jouko Mäkelä, yrittäjä, Taipalsaari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet