Lukijalta: Suomi pystyy saavuttamaan suurimman osan päästövähennystavoitteistaan varsin kustannustehokkaasti

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Juha Rantakaulio esitti mielipidekirjoituksessaan (ES 11.3.) vääristelevän väitteen, että SDP haluaisi maksattaa ilmastomuutoksen torjumisen kustannukset pienituloisilla. Tämä ei pidä paikkansa, sillä SDP nimenomaan tavoittelee sosiaalisesti kestävää siirtymää vähähiiliseen yhteiskuntaan. Tavoitteenamme on, että myös pienituloiset voivat itse olla osallisena vaikuttamassa ja hyötymässä ympäristöystävällisestä teknologiasta, toimista ja palveluista.

Haluamme, että ilmastomuutoksen reagoidaan nyt, ennen kuin ilmastomuutoksen mahdolliset haitat alkavat vaikuttaa kansalaisten ruoan hintaan ja muuhun ostovoimaan. Haluamme estää sääilmiöiden aiheuttamia katovahinkoja sekä estää ilmaston lämpenemisen myötä yleistyviä tuholaistuhoja ruokakasveille ja kansallisomaisuudellemme metsille. Haluamme myös autoteollisuuden tuovan paljon halvempia vähäpäästöisiä autoja markkinoille, jotta mahdollisimman monella olisi niihin varaa.

SDP nimenomaan tavoittelee sosiaalisesti kestävää siirtymää vähähiiliseen yhteiskuntaan.

Useissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että Suomi pystyy saavuttamaan suurimman osan päästövähennystavoitteistaan varsin kustannustehokkaasti. Monet ilmastotoimet voidaan tehdä teollisuudessakin osana teollisuuslaitosten normaalia investointisykliä. Esimerkiksi VW-autoteollisuus ilmoitti, ettei tee uusia bensa- tai dieselautoja 2026 jälkeen. Vastaavia esimerkkejä on muitakin. Teollisuuden pitää voida luottaa siihen, että ilmastopolitiikka säilyy ennakoivana, jolloin teollisuuden investoimat ympäristöystävälliset ja energiatehokkaat ratkaisut maksavat itse itsensä.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki muut eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan, minkä tavoitteena on pudottaa EU:n päästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tämä yhteinen politiikkatavoite luo ennakoitavan yritysympäristön Suomeen ja koko Eurooppaan. Vähähiilinen teollisuus, kestävä metsänhoito ja ympäristöteknologian huippuosaaminen tuovat suomalaisten pöytään leivän myös tulevaisuudessa, mikäli nyt uskallamme olla ilmastomuutoksen torjumisen etujoukoissa.

Anneli Kiljunen, kansanedustaja, kansanedustajaehdokas (sd.), Lappeenranta