Lukijalta: Nykypäivään sopivia opetuksia jatkosodan pääministeriltä Edwin Linkomieheltä

Nykyisillä yhteiskunnan päättäjillä on oppimista jatkosodan pääministeriltä Edwin Linkomieheltä. Linkomies kirjoitti omasta perheestään ja hallituksesta, että tuli olla esimerkkinä kansalle. Korttiannoksilla tuli selvitä. Hallituksen iltakoulun ruokailussakin ainoa ylellisyys oli Martell-konjakki, mutta sitäkin nautittiin kahvin kera korkeintaan kaksi lasillista.

Entä nyt? Eduskuntaryhmä tulee näyttävästi pyörillä muka ilmastonmuutosta vastustaen julkisuustapahtumaan, ja sitten myöhemmin yksi edustaja käyttää huolettomasti eduskunnan taksikorttia.

Kansallispankki oli merkittävä kokoomuksen taustavoima. Kokoomuslainen Linkomies sai toistuvia yhteydenottoja pankin johdolta, joka pyrki vaikuttamaan hallituksen päätöksiin. Pääministeri oli siitä ärtynyt ja piti etäisyyttä pankkiin.

Entä nyt? Merkittäviä puolueen vaikuttajia on siirtynyt talouselämän, erityisesti yksityisten terveysfirmojen palvelukseen, ja vieneet tärkeää tietoa niihin sekä yrittäneet takakautta vaikuttaa hallituksen päätöksiin.

Suomessa ei ole korporatiivista hallintovaltaa, jossa työntekijä- ja työnantajajärjestöt olisivat osa korkeinta päätäntää. Se on kansan valitsemalla eduskunnalla ja eduskunnan luottamusta nauttivalla hallituksella.

Ammattiyhdysliike on luovuttamaton osa kansainvaltaista järjestelmäämme. Hallitusta voidaan arvostella, mutta se päättää. Jos ja kun hallitus tekee vääriä päätöksiä, niin seuraava hallitus voi niitä muuttaa. Nyt ei voi välttyä ajatukselta, että ylimitoitetuilla toimilla hallitusta vastaan vedetään osin johtavan oppositiopuolueen vaalivankkureita.

Antti Vanhanen, Lappeenranta