Lukijalta: Jäänaskalien puuttumisesta tulisi sakottaa

Naskalit ovat paras tae sille, että pääsee pois avannosta vaivaamatta pelastusviranomaisia ja kuormittamatta terveyskeskuksia.

Jäällä liikkuessa on tänä talvena syytä varustautua pahimpaan, mutta ei varustautua kaiken sortin värkeillä, esimerkiksi paukkuliivit ja muut mahan kohdalta estävät vellipesät tulee unohtaa. Ilmava selkäreppu sekä vaihtovaatteet kuuluvat kernaasti pirtaan.

Suksilla tai potkukelkalla pääsee kauas heikolle, että jään pettäessä sieltä ei välttämättä tulla pois naskaleilla vaan uimalla, mikäli kylmä ei kangista eikä hypotermia iske. Parempi on virsta väärään, kun vaaksa vaaraan, sanoo sananlasku.

Jään virkistävä vaikutus on ilmeinen. Saimaan saaret ovat kauniita, sielu lepää maiseman lumossa. Perusedellytys silti on, että tietyt reunaehdot tulee muistaa, lunta on paljon, teräsjäätä ei ole kehittynyt...

Viranomaisten tulisi antaa täsmällisempiä tietoja paikallisesta jäätilanteesta sekä siitä, miten luonnonjäällä tulee liikkua. Nyt olisi jo syy selviin uhkiin viitaten sanoa, että jäällä liikkuminen on naskaleiden puuttuessa sakon uhalla kielletty.

Markus Malmi, Lappeenranta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset