Lukijalta: Lopetetaanko Pulpin koulu kaikessa hiljaisuudessa?

Lappeenrannan alueen kouluista puhutaan paljon. Joku aika sitten oli Pulpin koulun kohtalo esillä. Silloin suunniteltiin koulun lakkauttamista ja lasten siirtämistä Joutsenon tulevaan kouluun. Sitten päätettiin antaa oppilaille ja opettajille rauha ja jättää asia. Mutta mihin se sitten loppujen lopuksi jäi? Kukaan ei sano suoraan, että koulu lakkautetaan, eikä kukaan sano, että se saisi jäädä. Pulpin koulu on odottanut pitkään sille suunniteltua korjausta, mutta sitä ei näy, ei kuulu.

Nyttemmin on päädytty siihen, että Joutsenoon rakennetaan kokonaan uusi koulu. Se on hienoa, mutta entä Pulpin lapset? Joutsenon koulu on jo itsessään hyvin suuri koulu, jossa on paljon lapsia. Jos sinne lisätään Pulpin ja muiden pienempien koulujen oppilaat, on tuleva koulu suorastaan mammutti. Pahoin pelkään, että juuri niin käy. Uuteen kouluun sulautetaan lähes kaikki Joutsenon alueen lapset, eskarista yläkouluun saakka. Joutseno on laaja alue, jossa on paljon lapsiperheitä. Yksi valtava koulu on pelottava tulevaisuudennäkymä.

Yksi valtava koulu on pelottava tulevaisuudennäkymä.

Säästöistä puhutaan jatkuvasti. Onko lasten laittaminen yhteen paikkaan lopultakaan niin suuri säästö? Kun asioita katsotaan vain paperilla, niin unohdetaanko lapset? He ovat eläviä, hengittäviä yksilöitä, jotka tarvitsevat turvallisen koulun. Se on suuri osa lasten elämää. Kaikille jättikoulut eivät sovi, eikä lasten hyvinvointia pitäisi unohtaa ratkaisuja tehtäessä. Lapset eivät ole pelinappuloita kartalla, joita voi siirrellä sinne tänne mielensä mukaan. Yhden suuren koulun mallilla tämän alueen lapsille ei anneta muuta mahdollisuutta kuin sopeutua suureen yksikköön.

Pulpin koulu ei ole mikään pieni koulu. Päiväkoti on ihan vieressä. Sieltä lapset pääsevät siirtymään tutussa ympäristössä eskarin kautta kouluun. Lapset viihtyvät koulussa hyvin, tuntevat opettajat ja toisensa. Kouluun kuljetaan yleensä jalan tai pyörällä, matkat ovat sellaisia, että siihen pystyy. Jos lapset taas siirtyvät Joutsenon kouluun, tarvitaan koulukyytejä. Kyydit maksavat, eikö vain? Lisäksi kuljetusten myötä koulupäivät venyisivät väistämättä pidemmiksi. Nykyään puhutaan myös paljon lasten liikkumisesta. Kulkemalla koulumatkat omin voimin, lapset liikkuvat sen sijaan, että heidät istutetaan autoon.

Minun pelkoni on se, että Pulpin koulu kaikessa hiljaisuudessa päätetään lakkauttaa. Koulun remonttia siirretään, kunnes rakennus menee huonoon kuntoon. Toivon, että meitäkin kuullaan ja meidät nähdään. Toivon, ettei tervettä hyvin toimivaa koulua lakkauteta. Toivon, että lapsillemme annetaan mahdollisuus lähikouluun ja turvalliseen oppimisympäristöön. Toivon, että lapset nähdään muunakin, kuin lukuna paperilla ja menoeränä kaupungin kassassa.

Eveliina Tolonen, Pulp