Lukijalta: Lappeenrannassakin pitäisi selvittää mihin omaishoidon lisämäärärahat on käytetty

Omaishoidon lisämääräraha on kasvanut satoja miljoonia euroja jo edellisellä hallituskaudella. Vuosina 2016–2018 kunnat saivat valtion määrärahaa yli 300 miljoonaa euroa omaishoidon kehittämiseen. Lisärahoitus jatkuu myös tällä hallituskaudella.

Taloussanomat selvitti, miten kunnat käyttävät tämän määrärahan. Kysely lähetettiin 189 kuntaan tai alueelle. Tulos oli hätkähdyttävä. Murto-osa kyselyyn vastanneista kunnista käyttää rahat omaishoidon palvelujen kehittämiseen. THL:n johtava asiantuntija sanoo, että määrärahojen käyttöä on tärkeä selvittää, sillä varsinkin omaishoidon rahoissa kunnat käyttävät erittäin paljon omaa harkintaa. Suomeksi sanottuna rahat menevät muualle!

Omaishoidon tuki on surkea. Verottaja vie tuesta vielä osansa. Omaishoitopalkkio tulee muiden tulojen päälle ja veroprosentti nousee tulojen mukaan. Käteen ei jää paljon mitään. Palkkiot vaikuttavat myös muihin etuuksiin ja kotihoidon maksuihin. Omaishoitajille kuuluu 2–3 vapaapäivää kuukaudessa. THL:n kyselyn mukaan vain noin puolet omaishoitajista käyttää vapaat. Usein kuntien tarjoamat vaihtoehdot eivät sovi hoidettaville.

Työssäkäyvien omaishoitajien palkkioista, jaksamisesta ja heille tulevista vapaapäivistä ei puhuta mitään. Syytä olisi selvittää tämäkin puoli. Varmaan on paljon työssäkäyviä, jotka hoitavat työn ohessa omaisiaan. Miten paljon yhteiskunta säästääkään omaishoitajien kustannuksella?

Korvaukset ovat minimaaliset työn vaativuudesta riippumatta. Huomioimatta jää myös, että omainen on yötä päivää kiinni hoitotyössään. Miten omaishoidon asiat ovat meillä Lappeenrannassa hoidettu? Miten on käytetty lisämäärärahat?

Vuokko Kupiainen, Lappeenranta