Lukijalta: Lappeenrannan lentotoiminta on hölmöläisten puuhastelua

Julkisuudessa ei ole esitetty mitään realistista laskelmaa, että Lappeenrannan lentotoiminnasta tulisi koskaan kannattavaa. Nyt on käynyt niin, että mitä enemmän matkustajia ja lentoja on, sitä enemmän verorahaa palaa. On myös muistettava, että kasvava matkustajamäärä vaatii erittäin isoja investointeja tulevaisuudessa.

Faktaa on myös se, että kentälle saadaan vain halpalentoyhtiöitä erittäin rajatuilla kohteilla. Ja nämä halpalentoyhtiöt lentävät vain niin pitkään kuin Lappeenranta maksaa kulut ja hoitaa markkinoinnin. Kun tukiraha loppuu, loppuvat lennot. Myös koko ajan pienenevälle väestömäärälle kenttää ei kannata pitää yllä. Hki-Vantaa on niin lähellä ja sieltä on suorat yhteydet lähes kaikkialle maailmaan. Lento Hki-Vantaalta on ympäristöteko siinä mielessä. Uutta lentotekniikkaa on turha jäädä odottelemaan. Sitä eivät halpalentoyhtiöt tule ottamaan käyttöön seuraaviin vuosikymmeniin.

Todistettavasti mitään varmaa tietoa lentojen positiivisesta vaikutuksesta talouselämään ei ole esitetty.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan tulisi ottaa uudelleen käsittelyyn Lappeenrannan lentoaseman ympäristölupa. Ja tällä kertaa kuuleminen olisi suotava tehdä lentoaseman läheisten alueiden asukkaille, ei virkamiehille tai poliitikoille kuten todennäköisesti nykyinen lupa on tehty. Lentokenttä on liian keskustassa ja aiheuttaa lentomelua sekä luo muutenkin turvallisuusuhkia näin keskeisellä sijainnilla. Ympäristöluvan kannalta on ongelmallista kuitenkin se, että kaupunki valvoo itseään. Tai siis tässä tapauksessa mielestäni on laiminlyönyt valvonnan.

Todistettavasti mitään varmaa tietoa lentojen positiivisesta vaikutuksesta talouselämään ei ole esitetty. Voi olla jopa miinusmerkkistä, kun esimerkiksi venäläiset suuntaavat ostosmatkansa Lappeenrannan sijasta ulkomaille. En usko, että kukaan muuttaa Lappeenrantaan hyvien lentoyhteyksien takia. Muutto tapahtuu peruspalvelujen toimivuuden, joukkoliikenteen toimivuuden, julkisten maksujen ja veroäyrin korkeuden mukaan.

Lappeenrannassa veroäyri ja julkiset maksut tapissa, Eksotelle ei riitä enää rahaa, ei teiden hyvään ylläpitoon, eikä joukkoliikenteeseen. Ihmetyttää, että lentoasemalle saatiin ennätysvauhtia bussiliikenne toimimaan, vaikka matkustajia näyttää olevan hyvin vähän. Näin pienen kentän lentotoiminta on törkeää verorahojen väärinkäyttöä!

Mielestäni on myös niin, että kaupungin muiden liikenneyhteyksien kehittäminen peruspalvelujen ohella on pahasti kärsinyt vain lentoliikenteeseen panostamisesta. Kaupungin virkamiehiä näyttää lentoliikenne työllistävän ja kiinnostavan kohta enemmän kuin peruspalvelujen kehittäminen. Meille on kerrottu kaupungin johtavien poliitikkojen ja virkamiesten taholta, että ammattilaiset johtavat kenttää. Jos näin sattuisi olemaan niin miksi tulos on aina negatiivinen, eikä positiivista trendiä ole näköpiirissä? Ei siis kyse ainakaan voi olla talousguruista. Selittelyjä kyllä riittää!

Yleensäkin kaupunkiyhtiöiden ja kehitysyhtiöiden kautta kierretään demokratiaa. Lainaa voidaan ottaa mielettömästi veronmaksajien piikkiin eikä mitään tietoja tarvitse toiminnasta antaa vedoten liikesalaisuuteen. Tällä mentaliteetilla ollaan mielestäni pyöritetty myös Lappeenrannan lentotoimintaa ja kaupunkiyhtiöitä.

Reijo Hirvonen,

Lappeenranta