Lukijalta: Kotihoidontuki on lapsen parhaaksi

Timo Laitakari tarkasteli pääkirjoituksessaan (Etelä-Saimaa 19.2.) hallituksen tuoretta esitystä perhevapaan uudistamiseksi. Valitettavasti Laitakari ei kuitenkaan malttanut tyytyä perhevapaauudistuksen kehumiseen, vaan hän tuntui myös kritisoivan sitä, että kotihoidontukeen ei koskettu.

Nykyinen kotihoidontuki mahdollistaa sen, että isä tai äiti on kotona hoitamassa lasta siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Valtaosassa perheitä kotiin jää äiti, ja kieltämättä pitkä kotonaolo – esimerkiksi kolme vuotta monen lapsen kanssa – heikentää äidin asemaa työmarkkinoilla ja pienentää hänen eläkettään.

Mutta pienen lapsen kannalta kotihoidontuki on erittäin hyvä asia. Monen maallikon lisäksi myös monet kasvatustieteilijät, psykologit ja muut oppineet ovat jo vuosikausia kehuneet sitä kiireetöntä ja turvallista arkea, jota pieni lapsi saa elää, kun hän on päivät hoidossa omassa kodissaan tutun ihmisen kanssa. Ilman kiirettä päivähoitoon, ilman ikävää isää tai äitiä kohtaan.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko totesi hyvin keskustan Facebook-tupaillassa (14.2.): "Uskon, että jokaisen perheen keittiön pöydän ääressä tiedetään parhaiten, millainen lastenhoito perheelle parhaiten sopii."

Moni pitkään kotona lapsiaan hoitanut äiti, allekirjoittanut mukaan lukien, pitää kotonaolovuosia elämänsä parhaana aikana. Iso hatunnosto keskustalle siitä, että se haluaa kunnioittaa perheiden kykyä päättää itse omista asioistaan.

Eija Kilkki

Lappeenranta