Lukijalta: Taipalsaarentien nopeudet pitää palauttaa ennalleen

Mitä ihmettä varten piti mennä pilaamaan Taipalsaarentien hyvin toimineet liikenneratkaisut! Eiköhän olisi syytä lopettaa ELY-keskuksen Jussi Kailaston ja Lappeenrannan kaupungin Pasi Leimin liikennenopeuskikkailut Taipalsaarentiellä.

Muistin virkistämiseksi kerrottakoon: kun Taipalsaarentie vuonna 1977 avattiin, liikennejärjestelyistä käytiin keskustelu johon osallistuivat tiepiirin päällikkö Antti Rinta-Porkkunen, Lappeenrannan kaupungin liikenneinsinööri ja Voisalmen asukasyhdistyksen edustaja. Alkuun tuli ajatus liikennevalojen laittamisesta Kivistönkadun risteykseen. Siitä kuitenkin luovuttiin. Sen sijaan päätettiin määrätä risteyksen kohdalle nopeudeksi 60 km/t, jota voi jatkaa Kivisalmen sillalle – Lappeenrannan ja Taipalsaaren rajalle asti kun uusi asuntoalue rakentuu valmiiksi.

Perusteellisen selvityksen jälkeen määrätyt nopeudet olivat: yleisnopeus 80 km/t, jolloin ohitus helpottuu ja Kivisalmentien risteysalue 60 km/t. Nuo nopeudet olivat hyvät ja turvalliset neljän vuosikymmenen ajan. Nyt ne sitten muutettiin ja vaikeutettiin em. risteyksen kautta kulkevien liikennöintiä. Ja heitähän riittää – on esimerkiksi apteekissa autolla asioivia vanhoja ihmisiä, on lapsiaan päiväkotiin sekä kouluun kuljettavia ja niin edelleen.

On kummallista, ettei Kivistönkadun risteystä tarvitse noteerata kun kuitenkin Taipalsaarella Saimaanharjun kohdalla on 60 km/t rajoitus.

Tieliikennelakihan lähtee siitä, että risteysaluetta lähestyttäessä tulee nopeutta hiljentää.

Taipalsaarentien nopeusrajoitus on nyt ollut vuoden ajan 70 km/t ja mitä on tapahtunut: ainakin kolme kolaria, edellä ajavan puskurissa roikkuvia vihaisia äänimerkin käyttäjiä ynnä muita ongelmia. Liikenneturvan luulisi kiinnostavan poliisiakin.

Asiasta päättävät! Ihminen on aina tärkein. Ottakaa järki käteen ja palauttakaa nopeudet entisiin hyviin ja turvallisiin lukemiin!

Voisalmen asukkaana uskoisin tietäväni mitä esitän, sillä olen toiminut Voisalmen asukasyhdistyksen puheenjohtajana 35 vuotta ja ollut kaupunginvaltuuston jäsen 40 vuotta.

Tarmo Häkkinen

Lappeenranta

Luetuimmat