Lukijat: Taksi vie ja taksi tuo – vai viekö sittenkään?

Heinäkuun ensimmäinen päivä vapautti taksiliikenteen uuden voimaan astuneen liikennepalvelulain myötä. Vaikkei taksikyydille olisi ollut vielä tarvetta, harvalta lehtiä lukevalta on mennyt ohi kentältä kaikuvat toimintaongelmat.

Lentokentällä hintataulukoiden vilinästä hämmentyneitä matkailijoita, heikkoja ja huonokuntoisia potilaita odottamassa tunteja paluukyytiä sairaalasta kotiin, peruuntuneita lääkärikäyntejä, kun ennakkoon tilattu Kela-kyyti ei ole saapunut noutamaan.

Ruokolahdella useampi invataksi seisoo jo nyt tallissa.

Pelkoa koetaan yrittäjienkin keskuudessa. Pienille taksiyrittäjille uusi laki saattaa olla kuoleman suudelma elinkeinolle.

Erityisen huolestuttavia ovat Kela-kyytien välityshäiriöt. Sekä suunnittelun asiantuntija Anne Hauta Kelasta että Taksi-Saimaan toimitusjohtaja Juha Simpura vakuuttivat sunnuntain Uutisvuoksessa (UV 8.7.) Kela-kyytiläisten saaneen Etelä-Karjalassa kyytinsä luvatusti ja ajoissa.

Taksiyrittäjien näkökulmasta asia ei ole yhtä mutkaton. Ennen taksiliikenteen vapauttamista Kela valitsi kilpailuttamalla alueelliset kumppanit, joilla on oikeus välittää Kelan korvaamia kyytejä maakunnassa. Nämä suoravälityskeskukset voivat tarjota oikeutta Kela-kyydityksiin alueensa muille taksiyrittäjille, mutta ei ilman hintalappua. Sopimus voi edellyttää merkittäviä osake- tai kuukausimaksuja tai pakottaa kalliisiin laiteinvestointeihin.

Kaikilla yrittäjillä ei ole tähän varaa. Kela-kyytien sopimusten ulkopuolelle eivät kuitenkaan jää vain yritykset. Ruokolahdella useampi invataksi seisoo jo nyt tallissa, ja samaan aikaan pelastuslaitosta on jouduttu hälyttämään apuun ison kaluston tarpeessa. Hallaa uusi systeemi aiheuttaa pienyrittäjien lisäksi kaikista tärkeimmille, Kela-kyytien varassa oleville asiakkaille.

Taksien rooli suomalaisessa terveydenhuollossa on paljastunut, mutta ehkä liian myöhään. Liikennepalvelulain valmistelun aikaan toimme oppositiossa esiin taksien keskeisen roolin sairaankuljetusjärjestelmän osana ja varoitimme mahdollisista ongelmista. Hallituksella oli lain hyväksymisen ja toimeenpanon välillä vuosi aikaa luoda riittävät toimintaedellytykset. Kotiläksyt jäivät tekemättä.

Sote-malliaan hallitus on puolustanut palveluiden saatavuutta parantavana ratkaisuna, joka toisi hoidon lähemmäksi sitä tarvitsevaa. Asiantuntijoiden mukaan sote-mallin vaikutus olisi päinvastainen, ja yhä useampi joutuisi matkustamaan hoidon perässä suuriin keskittymiin. Mutta millä?

Suna Kymäläinen, kansanedustaja (sd.), Ruokolahti