Lukijalta: Rakuunamäkeä ei saa tärvellä

Kirjoitin parikymmentä vuotta sitten mielipiteeni kyselyyn Rakuunamäen uudistettavasta asemakaavasta. Ydin oli siinä, että Rakuunamäelle ei pitäisi rakentaa ensimmäistäkään uudisrakennusta, jonka sijainti tai ulkonäkö ei ole 1890-luvulla hyväksytyn Sebastian Gripenbergin yleissuunnitelman mukainen. Korostin sitä, että rakennusten sisätiloille voidaan tehdä muutoksia tarpeen mukaan.

Perusteeni oli se, että tämä kasarmialue on yksi harvoista hyvin säilyneistä Venäjän vallan aikaisista kasarmeista ja arkkitehtonisesti kohtuullisen onnistunut. Kerroin samalla, että rakennusten käyttötarkoitus voisi olla melkein mitä tahansa.

Mitäpä tapahtui? Rakuunamäen pohjoisosaan rakennettiin tyyliin sopimattomia kerrostaloja, viimeksi Adolf Ehrnroothin aukion laitaan suuri kivitalo. Eräitä muitakin rakennuksia tehtiin ja näiden lisäksi joitakin pömpeleitä asukkaiden tarpeisiin. Lyhyesti sanottuna alueen tärveleminen aloitettiin, eli historiallisista arvoista viis.

Nyt näyttää sama tärveleminen jatkuvan. Alueelle tungetaan viisi uudisrakennusta. Erityisenä hullutuksena pidän valokatteita entisten tallien väliin. Ne ovat merkki siitä, että arvoisat suunnittelijat eivät joko ymmärrä tai halua ymmärtää Gripenbergin suunnitelmista yhtään mitään. He haluavat ilmeisesti lisätä oman puumerkkinsä yhdistämällä "hajuveden ja lihapullan", maksoi mitä maksoi.

Alueen liikenne voidaan järjestää esitetyllä tavalla. Mutta ihmettelen pääportin pitoa suljettuna. Se on syytä pitää auki ja tarvittaessa järjestää siihen liikennevalot. Portin pylväät voidaan siirtää kauemmas Liisankadusta.
Alueen aidat voidaan poistaa tai ainakin korjata (vrt. Haminan kasarmialueen tyylikkäät, hyvin hoidetut aidat). Jos aidat säilytetään, niihin on syytä tehdä lisää portteja kävelijöille.

Lopuksi esitän, että perustetaan laaja-alainen toimikunta valmistelemaan asemakaavan uudistamista, jos ei sellaista vielä ole. Historiaa kunnioittavalla, avaralla asemakaavalla ja siihen liitetyillä palveluilla alueesta on saatavissa vieläkin kohtuullisen kaunis, kiinnostava asuinalue sekä sen kanssa sopusoinnussa oleva matkakohde.

Erkki Heinilä, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet