Lukijalta: Kansa odottaa parannusta sosiaali- ja terveydenhuoltoon

Tavallisen ihmisen huoli nousee, kun hän miettii terveydenhuollon tulevaisuutta ja miten pian avun saa tarvittaessa. Tällä hetkellä Etelä-Karjalassa tilanne on enemmän kuin huolestuttava. Pienet äärikunnat on unohdettu lähes kokonaan.

Lappeenrannassa kaikki on keskitetty, ja kun tuhannet ihmiset hakevat apua yhdestä ja samasta paikasta, kuormitus ja paineet tuntuvat potilailla ja ennen kaikkea henkilökunnalla. Yksityiselle sektorille pääsee, mutta hinnoittelu monen kohdalla tuo esteen.

Mutta mihin unohtui sote? Sen valmisteluihin kului arviolta parisataa miljoonaa euroa. Ja mitä kului kunnilta ja heidän valtavilta valmisteluorganisaatioilta? Kukaan ei puhu enää sanaakaan sotesta.Olisiko se kenties ollut pelastaja, sittenkin terveyspiireille. Ja ennenkaikkea tavalliselle kansalaiselle.

Sote-julistuksessa muun muassa todettiin: "Saat valita itse, mistä hankit palvelusi. Vaikutusmahdollisuutesi lisääntyvät. Voit valita julkisesti tai yksityisesti omistetun palvelun". Entä jos käytäntö olisikin tällä hetkellä näin? Ilmeisesti jonot olisivat lyhyempiä ja apu tulisi nopeammin.

Nyt herää kysymys, miksi nykyhallitus ei ole sanallakaan ottanut sotea tai vastiketta käsittelyyn uudelleen. Vuosien valmistelut on heitetty romukoppaan ja kansa kärsii.

Edellinen oppositio, osa nykyhallitusta jaksoi läksyttää päivästä toiseen sotea nurin. Entä nyt? Kansa odottaa sanan varsinaisessa merkityksessä kuumeisestI vastiketta ja parannusta nykyiseen sosiaali -ja terveydenhuoltoon. Asialla alkaa olla kiire!

Matti Sihvonen, Lappeenranta

Luetuimmat