Lukijalta: Saimaa-brändiä kehitettäessä hulluimmatkin ideat pitää tutkia ja parhaimmat toteuttaa

Tuntuu kuin Lappeenrannan matkailun kehittämisessä ei nähdä metsää puilta. Hoetaan vaan muiden lähikuntien kanssa yhteistyöstä Saimaan nimissä.

Mutta mitä Saimaan elämyksiä Lappeenrannasta on oikeasti tarjolla turisteille? Lähivesien laivaristeilyt tai käynti Saimaan kanavalla ovat nekin jotain, mutta muutakin voisi olla tarjolla. Kutilan kaivanto avaisi uusia reittejä niin laivoille kuin veneillekin, mutta puheeksi on jäänyt sekin.

Näiden vesielämysten kehittämiseen ei tarvita miljoonia.

Mahdollisuuksia kehittää turisteille Saimaa-brändiä on varmasti paljon, ja hulluimmatkin ideat pitää tutkia ja parhaimmat toteuttaa. Ihmiset haluavat kokemuksia, mukavia muistoja ja paras mainos on tyytyväinen asiakas. Esimerkiksi sataman edustan Karhusaaren laavulla tehty nuotiomakkaran paisto voi olla ikimuistoinen elämys monille, onkimismahdollisuus rannalta tai pieni luontopolku saaressa kunnon kävelysiltoja pitkin kallioisessa maastossa ja talvella mahdollisuus pilkkiä ja edelleen keitellä nuotiokahveja.

Suur-Saimaalla Ilkonsaaressa on viisi kappaletta Saimaan Skiitat ry:n talkoilla rakentamia Tsasounia. Venäläiset ortodoksit palavat halusta vierailla tällä saarella ja tehdä kävelyretkiä näille ”pikkukirkoille”. Kauniit luonnontilaiset saaret suurien selkävesien äärellä tarjoavat hienoja kohde-elämyksiä myös muille kävijöille. Saaren rannassa on mukava taukopaikka, missä voi pitää nuotiota tai ryhmille valmistaa vaikka lohisoppaa. Tietysti sinne pitää olla vesitie kuljetus säännöllisillä laivavuoroilla kesäkuukausina, mutta toiminnalla pitää olla jatkuvuutta.

Samoin Karhusaareen pääsyn pitää olla vaivatonta. Maakunnissa on varmaan monia käytöstä poistuneita pikkulosseja, joita voisi hyödyntää tämäntyyppiseen kuljetukseen.

Uusia ideoita varmasti löytyy, mutta kukaanhan ei voi toimia pyyteettömästi, koska sitä ilmaista lounasta kun ei ole. Muualta maailmasta Saimaalla vierailleet turistit, muun muassa kiinalaiset, ovat usein todenneet, että jos heillä olisi tällainen järvi, se olisi kuin kultakaivos. Meille ainut kulta on keltaista metallia, mutta toisille se voi olla luonto ja puhdas vesi.

Kaupunki on ratkaisevassa asemassa ainakin toiminnan alkuun saattamisessa ja kaikki tietenkin tähtää turistien viihtymiseen Lappeenrannassa ja Saimaan syleilyssä, jotta eri toiminnot kehittyvät ja tulevat kannattaviksi niiden pyörittäjille. Näiden vesielämysten kehittämiseen ei tarvita miljoonia, mutta jos ei satsata eikä tehdä mitään, niin sitten vain jatketaan Ruususen unta kädet taskussa ja odotellaan ihmettä.

Ilari Vilmari, Lappeenranta