Lukijalta: Pienten ja keskisuurten eläkkeiden verotuksen keventämiseen eivät valtion toimenpiteet auta

Aloitan tarkastelun eläkeläistuloista. Keskieläke on1 656 euroa kuukaudessa eli 19 872 vuodessa. Tämä keskieläkeläinen maksaa valtion veroa nolla euroa, Yle-veroa 147 euroa, sairaanhoitomaksua 320 euroa sekä kunnallisveroa Lappeenrannassa 3 438 euroa eli yhteensä 3 905 euroa vuodessa.

Entäpä pienen eläkkeensaaja, jonka eläke on 60 prosenttia keskieläkkeestä, siis 994 euroa kuukaudessa. Hänen valtionveronsa on edelleen nolla euroa, sairaanhoitoon maksetaan 192 euroa ja hänen kunnallisveronsa 916euroa eli yhteensä 1 108 euroa.

Avain pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseen on kunnallisveron puolella.

Kun työeläke ylittää 1 990 euroa kuukaudessa alkaa valtion tuloveron maksu ja rivakasti alkaakin. Kun eläketulo kasvaa pienestä eläkkeestä keskieläkkeeseen lisäeuroista menee 35,2 prosenttia veroihin tai veroluonteisiin maksuihin. Pienten ja keskisuurten eläkkeiden verotuksen keventämiseen eivät valtion toimenpiteet auta, koska olennainen osa verotuksesta johtuu kuntien tekemistä päätöksistä. Ja toisaalta kuntien talouteen ei veronalennus ole mahdollinen.

Palkkatulojen saajien kohdalla mediaanituloinen ansaitsee 2 816 euroa kuukaudessa ja kun köyhyysraja on 60 prosenttia mediaanitulosta pienituloisuusraja on 1 690 euroa kuukaudessa eli 20 285 euroa vuodessa.

Valtion tuloveroa eivät maksa alle 1 845 euroa kuukaudessa pelkästään palkkatuloa saavat henkilöt. Näiltä valtion tuloveroa maksamattomilta menee kuitenkin Yle-veroa ja sairausvakuutuksen päivärahamaksua yhteensä 504 euroa sekä kunnallisveroa Lappeenrannassa 3 290 euroa.

Pientuloisuusrajalla maksetaan Yle-veroa ja sv-maksua 470 euroa ja kuntaveroa 2 956 euroa.

Mediaanituloinen maksaa valtion tuloveroa 638 euroa, 670 maksuja sekä 5 070 euroa kunnallisveroa.

Kun luvataan keventää pieni- ja keskituloisten verotusta, valtion verotuksen keventäminen ei juuri parantaisi ostovoimaa. Avain pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseen on kunnallisveron puolella, mutta se ei onnistu ilman valtionosuuksien merkittävää korottamista, mihin eduskunta voisi vaikuttaa. Jos valtio ottaisi maksaakseen erikoissairaanhoidon kunnallisveroprosentteja voitaisiin laskea noin viisi prosenttiyksikköä – eipä ole ollut vaalilupauslistoilla.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari