Lukijalta: Lupiinit ne vaan rehottavat valtoimenaan valtateiden varsilla ja kaupungin keskustassa

Lukijalta

Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva komealupiini on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi niin meillä kuin myös muissa Itämeren vieren valtioissa.

Lupiini vie tilaa kedon kukilta. Siinä häviävät perhoset ja kimalaiset. Ankea on lupiinien valtaama lakastunut maisema jo heinäkuun puolella.

Ovatko nämä puutarhakarkulaiset meille yhä edelleen J. Karjalaisen kaihoisan laulun villejä lupiineja? Ja ongelman hoito kuuluu kuten yleensä jollekin muulle kuin itselle.

Lupiineja kasvaa valtoimenaan valtateiden varsilla ja kokoomakatujen risteyksissä. Direktiivi edellyttää maanomistajan hävittävän tontiltaan vieraslajit. Valtion ja kuntien soisi jo ryhtyneen toimeen. Kun leikkuukoneita ei kannata seisottaa puolta kesää, järkevintä on niittää ensin lupiinit ja vasta elokuulla kedonkukkaiset pientareet.

Lupiineja näkee myös kaupungin keskustan alueella. Missä lie tonttien omistajien tietoisuus ja välittäminen? Toki jokainen meistä voi pitää huolta kotikadustaan ja lähimaisemansa joutomaista.

Lupiini on hankala hävitettävä. Niitä on melko turha vain repiä maasta, kun pienikin pätkä juurakkoa jatkaa kasvuaan ja siemenet tuleentuvat kuivuessaan.

Oikeastaan asia hoituu helposti: Mukaan vanha taltta ja muovikassi. Taltalla autetaan kuin voikukan kitkennässä. Saalis muovikassiin energiajätteenä poltettavaksi. Kun kaivaa lupiineja kerralla enemmän – hyvä on kysyä ensin taloyhtiöltä, saako nämä laittaa yhteiseen jäteastiaan.

Jarmo Nieminen

Lappeenranta