Lukijalta: Uusi jäähalli maan alle Ihalaisen alueen kaivoksiin

Lähes kolme vuotta sitten kirjoitin mielipiteen tällä palstalla tuolloin ilmaan heitetystä kansiareenahankkeesta. Hanke on haukuttu pystyyn, eikä saa nostetta.

Miksei jäähallia voisi rakentaa maan alle?

Mallia voisi ottaa niin ikään Tampereelta, nimittäin Hervannasta, minne jäähalli valmistui vuonna 1984 väestönsuojan yhteyteen.

Neljänkymmenen metrin syvyydessä on kaksi jääkiekkokenttää sekä junioreiden, taitoluistelijoiden, koulujen, päiväkotien että yritysten käytössä. Hervannan hallissa on kahvio, mutta ei riittävän hyvää katsomoa.

Täällä Lappeenrannassa on kalkkitehtaan uumenissa kaivettu iät ajat, jo 1500 luvulla.

Valmista tilaa siis ehkä löytyy. Tämän Ihalaisen kaivoksen alueella on kuulemma noin neljä kilometriä 1960-luvulla louhittuja luolia, joita käytetään nykyisin varastoina. Voisiko niitä yhdistellä ja soveltaa jäähallikäyttöön?

Saipa voisi tulla päävuokralaisiksi, mutta joukkueet tuskin ovat ennenkään jäähallista vuokraa kattavasti maksaneet, vaan saisivat sen avustuksina Lappeenrannan kaupungilta.

Tampereen ydinkeskustaan valmistuva monitoimiareena on viittä vaille valmis. Olen nähnyt rakennelman, olen usein jo fillaroinut tai kävellyt sen ohi. Mansessa jäähallin nimeksi valittiin Uros live, mutta meille tällainen maan sisään työntyvä halli, jo sukupuolisyrjinnän välttämiseksi, voisi olla vaikka Naaras Live -areena. Urheilutapahtumien lisäksi siellä voisi järjestetään messuja, konsertteja ja show-tapahtumia.

Vähän aikaa sitten Kisapuiston katto vuoti, ja tulipalokin on ollut. Maan alla ei ainakaan katto vuotaisi, jos kiveä on pään päällä 150 metriä, enkä usko, että huolella tehtynä kiviä niskaan tippuisi.

Alue on lähellä Kuutostietä, joten ongelmia liikenteen kanssa ei tulisi.

Jos keskustan areenahanke on käytännössä rauennut, on syytä vetää henkselit suunnitelmille.

Uusi paikka monitoimihallille voi löytyä maan alta. Minulla ei ole mitään tietoa siitä, kuinka syvälle kiinteistöjen ja maa-alueiden raja vedetään suhteessa syvyyteen? Onkohan siitä edes tarkkoja säädöksiä?

Alaspäin rakennettavan massiivisen urheilupaikan taloudelliset hyödyt voisivat olla mittavat, varsinkin jos on tyhjää tilaa maan uumenissa.

Markus Malmi

Lappeenranta

Luetuimmat