Lukijalta: Noin puolet kansasta on ylipainoista—Epidemia on edennyt yhä nuorempiin, jopa lapsiin.

Muutama kommentti Etelä-Saimaan lihavuus- ja ylipainokirjoituksiin (1.8. ja 3.8.). Moni ylipainoinen vetoaa perintötekijöihin ja sairauksiin, mutta kärsii lihavuudestaan ulkonäkösyistä, ympäristön painostuksesta ja syyllistämisestä. Moni on kokeillut erilaisia dieettejä, mutta mitkään konstit eivät tunnu tepsivän pysyvään painon pudotukseen. Tietoa on muttei taitoa!

Lihavuus tuo ennen pitkää elintasosairauksia. Moni sairastaa kakkostyypin diabeteksen esiastetta tietämättään, kärsii alaraajojen nivelvaivoista, potee kohonnutta verenpainetta ja niin edelleen.

Noin puolet kansasta on ylipainoista. Epidemia on edennyt yhä nuorempiin, jopa lapsiin. Sairaiden ja lihavien liikutteluun tarvitaan useampia käsiä, järeämpiä laitteita, leveämpiä tuoleja ja vuoteita.

Ylipaino-ongelma on räjähtämässä käsiin. Lihavuus tulee yksilölle sekä yhteiskunnalle kalliiksi. Lihavan on hankittava ja lyötävä päivittäin energiapitoista ruokaa enemmän kuin laihan säilyttääkseen ylipainonsa.

Mikäli kuitenkin haluaa karistaa kiloja, tärkeintä on ruokaremontti. Säännöllinen ruokarytmi, runsaasti kasviksia ja kuituja, riittävästi proteiineja, hiukan öljyä ja muutama litra vettä tuo tuloksia jo puolen vuoden aikana. Liikunnalla pystyy vaikuttamaan vain 10 prosenttia päivittäiseen kalorinkulutukseen. Liikkuminen, kuten kävely, kuitenkin tehostaa aineenvaihduntaa ja virkistää. Usein myös ryhmässä laihduttaminen on helpompaa ja motivoivampaa kuin yksin yrittäminen.

Anna-Riitta Koivisto, fysioterapeutti, painonhallintaohjaaja

Kommentoidut