Lukijalta: Ihmiskunta ei ollut valmis vastaanottamaan Pentti Linkolan profeetallista viestiä

Noin viikko sitten luin ties monennenko kerran Pentti Linkolan teoksesta Unelma paremmasta maailmasta joitakin esseitä. Palmusunnuntaina selvisi, että tämä merkittävä luonnonsuojelija, ajattelija, kalastaja ja ornitologi on poissa.

Linkolan suuri ansio on siinä, että hän ajatteli loppuun asti sen mihin nykyinen länsimainen kulutuskeskeinen elämäntapa johtaa. Toivottavasti ja viimeistään koronapandemia saa ihmiset epäilemään globaalia kapitalismia ja sitä, että esim. kaupungistuminen ei itsestään selvästi ole aina hyväksi.

Olen iät ajat fanittanut Linkolaa, aina siitä lähtien, kun hän ennusti ja varoitti kansainvaelluksista ja siitä, ettei ihmiskunnalla ole mahdollisuuksia, koska kaikki maailman ongelmat johtuvat liiasta väestöstä. Ensinnäkään ympäristö ei kestä liiallista väestönkasvua, ja nythän se nähdään, että pula elintilasta ja puhtaasta vedestä koskettaa entistä useampia.

Länsimaisen öykkäri elämäntavan tuhoaminen oli Pentin mukaan se, mitä maailmassa tarvitaan. Tuo on todella paljon sanottu, mutta jos ei ihan noin pitkälle mennä, allekirjoitan kyllä Linkolan ajatuksen, että Ihminen ei luonnon mittakaavassa ole vaikkapa käpytikkaa arvokkaampi, päinvastoin.

Elämänkerrassaan, joka ilmestyi jonkin aika sitten, Linkola herätti keskustelua. Aiheisto liittyi taas suoraan aikamme repivimpiin kysymyksiin nimittäin pakolaispolitiikkaan, maahanmuuttoon ja markkinatalouteen sekä yksilönvapauteen. Profeettamme on osunut useissa kohdin tasan oikeaan. Valitettavasti ihminen oppii vasta pakon edessä, eikä oppi kestä kauaa sittenkään.

Pentti Linkola ei ollut kompromissien mies eikä seurannut tämän maailman uudistuksia. Mutta hän osasi sanoa, että tätä menoa olemme kuilun reunalla. Kunhan ei nyt vaan infektion taholta toteudu se, että tauti nimeltä korona hoitaa ylikansoituksen, sillä globaalista ongelmasta on kyse. Pentti Linkolan elämäntyö ansaitsee kunnian, hatunnoston ja syvän kumarruksen. Suuri älykkö on poistunut.

Lappeenranta