Lukijalta: Lihavero iskisi muutoinkin kehnossa tilassa olevan maatalouden talouteen

Ilmastokeskustelun yhteydessä on alettu kiinnittää huomiota naudanlihatuotannon ilmastovaikutuksiin. Yhden naudanlihakilon tuottaminen merkitsee 15 kilon hiilidioksidipäästöä.

Kun naudanlihantuotannon määrä on vuosittain noin 87 miljoonaa kiloa, naudat päästävät 1,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Vertailun vuoksi tieliikenteen päästöt ovat noin 12 miljoonaa tonnia. Naudanlihatuotannon päästöjä ei taideta pystyä säästämään, kuten liikenteen osalta voidaan muun muassa sähköistämällä.

Naudanlihatuotannon tuottajahinnat ovat yhteensä noin 271 miljoonaa euroa. Tuottajahinta on 3,11 euroa kilolta. Rahti Uudesta-Seelannista Rotterdamiin on alle 5 senttiä kilolta ja Sao Paolosta alle 3 senttiä.

Lihatiskillä uusseelantilainen pakastettu naudan sisäfilee irtoaa alle 20 eurolla, brasilialainen vuorostaan noin kolmella kympillä, kun kotimainen on melkein järjestään 40 eurosta ylöspäin ostopaikasta ja laadusta riippuen. Erään lihanjalostajan mainos kuului aikanaan: lihaa säästäen laadusta tinkien. Sillä lailla.

Näin eduskuntavaalien alla eräät puolueet haluavat hintoja korottamalla vähentää naudanlihan kulutusta. Ruuan alennetun alv-kannan poistamisen arvioidaan kartuttavan valtion kassaa 1,2 miljardia euroa.

Kun naudanlihan kuluttajahinta vaihtelee 10 eurosta lähes 80 euroon kilolta. Naudanlihan osuus alvin lisäyksestä voisi olla noin 120 miljoonan euron luokkaa.

Terveysintoilijat ilahtuisivat, koska punainen liha on usein osasyyllinen vatsa- ja suolistosyöpiin. Kun tarkastelemme naudanlihansyönnin sukupuoliriippuvuutta, havaitsemme, että lihansyöjät ovat ensisijassa miespuolisia. Naudanlihan kuluttajahinnan korotus ei ehkä osu kaikkein vähätuloisimpiin, koska heillä ei ole varaa nykyhintoihinkaan. Esitys on kuitenkin epäsosiaalinen.

Pysähdyn hetkeksi ehdotuksen poliittisiin vaikutuksiin. Ehdotus iskee muutoinkin kehnossa tilassa olevan maatalouden talouteen. Hölmöä ehdotusta kiittää toisaalta vihreät ja toisaalta ehdotus sulattaa demareiden kannatusta persujen suuntaan.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari

Uusimmat uutiset