Lukijalta: Postin pienipalkkaiset työntekijät keräävät euroja, johtajat keräävät niiden arvon.

Kylmän laskennan mukaan postin pääjohtaja on niin tuottoisa henkilö, että hän vastaa neljääkymmentä perusduunaria. Posti Groupin pääjohtaja Heikki Malinen tienasi viime vuonna 987 764 euroa – että joku kehtaakin tehdä töitä näin mitättömän pienellä palkalla. Eikä kyse ollut mistään mätäkuun viimeisen päivän uutisesta. Jos summan jakaa 12:lla, Malisen kuukausipalkaksi tulee 82 100 euroa.

Tavallisen postityöntekijän keskipalkka kuukaudessa puolestaan on keskimäärin noin 2 100 euroa. Jotta johtajalle voidaan maksaan arvoistaan palkkaa, on Posti ilmoittanut, että se siirtää pakettijakelun halvemman ja edullisemman työehtosopimuksen piiriin. Tämä koskee yli 700 työntekijän sopimuksia.

Kysyttäessä perusteita pääjohtaja Maliselta, oli viestintäorganisaatiosta ilmoitettu, että Malinen ei anna aiheesta haastattelua. Se kuitenkin sanottiin, että halvemman sopimuksen piiriin joutuminen merkitsee sitä, että oikean työntekijän palkasta putoaa 30 prosenttia, jolloin tuntipalkaksi jäänee kutakuinkin kymmenen euroa. Eipä tosiaan tiedä pitääkö tälle itkeä vai nauraa, posti kulkee ja Kusti polkee, onni onnettomuudessa on, että ainakaan minulle ei tiistaina tule laskuja. Pienipalkkaiset työntekijät keräävät euroja, johtajat keräävät niiden arvon.

Arvostettu pääjohtaja säästää Postille 30 prosenttia palkkakuluja, mutta säästöt eivät koske johtajan omaa palkkaa. Aika huonosti on presidentti Sauli Niinistön yritysjohtajille suunnatussa esityksessä opit johtajien palkkojen kohtuullisuudesta menneet.

Rahastusta korostaa se, että viimeisen viiden vuoden aikana Posti Group on maksanut osinkoa miljoonia ja taas miljoonia. Ei ihme, että oikeushistorian professori ja monet muut vaikutusvaltaa omaavat alkavat heräillä – puoluetaustasta riippumatta.

Vaikka asiaa harmitellaan, on mitä selvintä, että mikään ei ihan heti muutu, ellei tarpeeksi vahva ja vaikutusvaltainen taho asiaan puutu. Johtajien palkitsemisesta ja muista työsuhteeseen liittyvistä asioista päättää yhtiön hallitus.

Markus Malmi, Lappeenranta

Luetuimmat

Kommentoidut