Lukijalta: Niin pitkään kun olemme osa Euroopan unionia ja kovia nettomaksajia, meidän jokaisen on syytä ainakin hiukan olla kiinnostuneita unionin asioista

Rehellisyyden nimissä vaaliähkyä poden. Takana olevat eduskuntavaalit olivat oman vaaliseurantahistoriani mielenkiintoisimmat ja aidosti jännittävät. Myös uuden eduskunnan kokoonpanoneuvottelut on tullut seurattua varsin aktiivisesti. Niinpä on luonnollista, että kiintiö alkaa olla täynnä äänestämiseen, puhumattakaan vaalikoneissa roikkumiseen.

Mutta. Katsoin torstaina Yle 1:ltä eurovaaliehdokkaidemme vaalipaneelia. Ensin vain puolella korvalla kuunnellen ja samalla kanavasurffaillen. Mitä pidemmäksi keskustelu eteni, sen tiukemmin jäin kuuntelemaan ehdokkaita.

Mitä pidemmäksi keskustelu eteni, sen tiukemmin jäin kuuntelemaan ehdokkaita.

Menemättä yksityiskohtiin, päätin ja sain miehenikin hyvin vakuuttuneeksi, että menemme ehdottomasti äänestämään. Niin hurjia kommentteja jotkut ehdokkaat päästelivät kiivasluonteisessa keskustelussa.

Pyrin nyt nollaamaan eduskuntavaaleista saadun vaaliähkyn. Aikaa on vielä palautua ja innostua. Nimittäin rehellisyyden nimissä vaalikoneissa käyskentely antaa osviittaa mahdollisen ehdokkaan löytymiseen ja avartaa katsontakantaa moneenkin asiaan.

Itseäni mietityttää talouteen liittyvät kysymykset Euroopassa. Myös koko EU:n tulevaisuus näyttäytyy itselleni hiukan mysteerinä. Mitkä ovat vahvuudet ja mitkä heikkoudet?

Juuri sen vuoksi aion vielä kuunnella näidenkin vaalien tentit ja käyn vastaamassa useammankin vaalikoneen kysymyksiin. Luulen löytäväni sitä kautta mielelleni rauhan ja ymmärryksen, kuka voisi lähteä minun äänelläni edustamaan Brysseliin.

Niin pitkään kun olemme osa Euroopan unionia ja kovia nettomaksajia, meidän jokaisen on syytä ainakin hiukan olla kiinnostuneita unionin asioista. Miten EU:ssa suhtaudutaan Venäjään, miten Natoon?

Suomi sijaitsee maantieteellisesti hyvin merkittävässä kohdassa ajatellen yhteistä Venäjän rajaa, ajatellen yhteistä pohjoismaista turvallisuuspolitiikkaa. Suomen EU:n puheenjohtajuus kauden käynnistyessä kesällä, sen luulisi luontaisesti lisäävän mielenkiintoa eurooppalaista päätöksentekoa kohtaan.

Jos muuten ei löydy tarpeeksi intoa äänestää kahden viikon kuluttua, ajatelkaa lapsianne ja lapsen lapsianne. Heidän puolesta meidän velvollisuus on äänestää vakaamman ja turvallisemman Euroopan puolesta.

Jaana Kuokka, Taipalsaari