Lukijalta: Pyöränsarvissa saa välillä roikkua henkensä kaupalla

Maantiepyöräilijöiden joukko on lisääntynyt voimakkaasti. Myös tavalliset ”pirkkopolkijat” kuten allekirjoittanut, on löytänyt sauvakävelyn ja muun ulkoilun oheen pidemmät pyöräilylenkit kohottamaan kuntoa ja virkistämään mieltä.

Kerrassaan upea ja supersuosittu lenkki on Lappeenrannasta Taipalsaarelle vievä niin sanottu Rehulan lenkki. Matkaa kertyy ympärikiertona 48 kilometriä. Kaunis maisema hellii mieltä ja silmää ja luonto ylipäätään pistää parastaan keväästä syksyyn.

Pyöräilijän ohittaminen on joillekin autoilijoille vaikeaa.

Mutta ei niin hyvää, ettei sitten huomautettavaa ja aiheesta. Nimittäin henkensä kaupalla saa välillä keikkua pyöränsarvissa. Pyöräilijän ohittaminen on joillekin autoilijoille vaikeaa. Toiset hiljentävät kiitettävästi, kiitos kaikille kohteliaille kuskeille. Kun kuski hiljentää se tarkoittanee, että pyöräilijä on elollinen olento, jota pitää väistää. Mutta jotkut kuljettajat saavat jonkinlaisen ”rattikohtauksen” ja kaahaavat pyörästä ohi lähestulkoon hipaisten pyöräilijää.

Myös tien laatu mietityttää. Kuoppien ja tierosojen seuraaminen on pakollista, joten ihan täysillä ei voi keskittyä nautiskelemaan. Auringon ja varjon leikki aiheuttaa vaarallisia varjoja ja heijasteita tiehen. Allekirjoittanut on parisen kertaa lentänyt korkealle ja kovaa satulasta. Voimia käyttäen sain juuri ja juuri ajopelini hallintaan. Säikäytti kovin, edellisen tyyppinen ”korkeaveisu” ei lisää mitenkään pyöräilyn mielekkyyttä.

Kesäkuntoilulajina pyöräilyä suositellaan. Etelä-Karjalan järvi- ja maalaismaisemat sopisivat matkailunäkökulmasta katsottuna ihan yhtä houkutteleviksi kuin Ahvenanmaa. Mutta huonokuntoinen tiestö paikka paikoin rajoittanee harrastajien innostusta ja varsinkin on riski vaarallisuudessaan. Kapea ja kuoppainen tie ilman minkäänlaista tienlaitaa kevyelle liikenteelle ei vastaa nykyisiä vaatimuksia turvallisesta pyöräilyreitistöstä.

Kauniin Lappeenrannan satama-alueen halki pyöräillään runsaasti. Kävelevät ihmiset ja pyörällä suttaavat sekoittuvat vaaralliseksi massaksi, jossa kenelläkään ei ole turvallista. Näinä hellepäivinä asia on taas todettu useaan kertaan. Voisiko asialle tehdä jotain? Selkeät opasteet tiehen kertomaan, missä kävellään ja missä pyöräillään. Erinomainen esimerkki löytyy keskussairaalan kohdalta.

Kasinonpuiston kohdalla on kaksi tietä, mutta turistit eivät ainakaan näy ymmärtävän kahden tien merkitystä. Pienet lapset seuraavat vanhempiaan, joten kyse on myös kasvatuksellisista lähtökohdista. Kohteliaisuutta, huomaavaisuutta ja hieman lempeämpää liikehdintää kevyen liikenteen väylille, niin kaikkien kulkijoiden turvallisuus lisääntyy ja matka määränpäähän joutuu.

Jaana Kuokka, Taipalsaari