Lukijalta: Kopran kiukkuilu Eksotelle osoittaa suurta tietämättömyyttä

Harvoin olen törmännyt niin lapselliseen kiukkuun ja repivään asenteeseen kuin kansanedustaja Jukka Kopran kirjoituksessa (ES 28.12.) hänen syytellessään Eksotea muuttumattomuudesta ja pitkistä jonoista.

Ymmärrän kokoomuksen harmituksen, kun se jäi aivan yksin ajaessaan sote-uudistuksessa erikoissairaanhoitoon asiakasseteliä terveysyritysten edun nimissä. Kiukkuilu johtunee myös siitä, että SDP on enää reilun prosentin päässä kokoomuksen gallupkannatuksesta.

Kopran kannattaa paneutua sote-uudistuksen asiakassetelistä annettuihin lausuntoihin. Sairaanhoitopiirit sekä suuri osa maakunnista ja kunnista antoivat lausunnon, että asiakasseteliä ei voida ulottaa koskemaan erikoissairaanhoitoa, koska se vaarantaisi päivystävien sairaaloiden toiminnan. Koprankin on hyvä miettiä, kumpi on ihmisille tärkeämpää ja kumpaan kannattaa julkista rahaa käyttää: Siihenkö, että saa avun hätätilanteessa nopeasti ja läheltä vai että saa nopeasti hoidetuksi jonkun pikkuvaivan asiakassetelillä?

Kokoomus hävisi kisan erikoissairaanhoidon asiakassetelistä. Se olisi vaarantanut sote-uudistuksessa maakuntaan saatavan valtionrahoituksen riittävyyden julkiseen terveydenhuoltoon, joka kantaa päävastuun kaikkien sote-palvelujen, myös keskussairaalan palvelujen, tuottamisesta väestölle.Samalla olisi vaarannettu erikoislääkäreiden riittävyys laajan päivystyksen keskussairaalallamme niin arjen palveluissa kuin päivystystapauksissa. Yksityissektori on hyvä täydentäjä julkiselle terveydenhuollolle.

Kopran kannattaa oikeasti perehtyä Eksoten ja sen keskussairaalan edistyksellisyyteen suhteessa muihin sairaaloihin. Eksoten erikoissairaanhoidon jonot ovat paljon alle hoitotakuuajan ja tällä hetkellä net ovat julkisen sektorin lyhimpiä. Eksoten uudistuminen näkyy myös kustannustehokkuuden kasvuna ja hoitoon pääsyn nopeutumisena sekä kaikissa kiittävissä puheissa, joissa jopa maan hallitus kehottaa ottamaan mallia Eksotesta. Etelä-Karjalan asukkaat tietävät kaiken tämän, joten turha heille on yrittää syöttää väärää tietoa.

Marja-Liisa Vesterinen, Eksoten hallituksen puheenjohtaja (sd.)

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat