Lukijat: Supermarjaa kannattaa kerätä niukkuudesta huolimatta

Supermarja mustikka edistää muistin ja silmien terveyttä. Sen on myös väitetty suojaavan kakkostyypin diabetekselta sekä estävän tulehduksia. Hyvä niin.

Mustikkaa on kypsynyt mättäällä tänä vuonna vain vähän. Lähipäivien sateet ovat niitä tosin paisuttaneet, mutta pieniä ne ovat, koska menevät poimurin hampaistosta sukkana läpi.

Poimikaa, älkää ostako halpoja pensasmustikoita.

On ilmeistä, että kukinnan aikana ei ollut tarpeeksi pölyttäjiä. Toukokuun lämpimillä kaikki kukki kerralla nopeasti, kuten Lapin kesässä Eino Leinon sanoin. Ellei maa olisi ollut keväällä edellisen vuoden jäljiltä kostea, ei mustikkaa olisi tätäkään määrää.

Mustikassa on omanlaisia flavonoideja, sen väri on niistä peräisin. Vertailuna sanottakoon, että metsämustikka on terveysvaikutuksiltaan pensasmustikkaan verrattuna parempi.

Hypistelin viikonloppuna saksmannien liikkeessä pensasmustikkarasiaa. Komeita sekä isoja olivat, mutta ovat silkkoa sisältä. Pensasmustikka on sisältä kuulemma vaalea, ja terveellisiä tummia väriaineita on niissä vain marjan kuoressa.

Menkää siis hyvät ihmiset metsään. Vaikka marjaa on vähän, on niitä kuitenkin riittävästi. Poimikaa, älkää ostako halpoja pensasmustikoita, ne kuulemma ovat periaatteessa vain juolukoita.

Mustikan vähyyteen eivät vaikuta aina luonnonolosuhteet, vaan ihmisen toiminta sitä selvemmin. Metsiä myllätään matalaksi urakalla, ja jäljelle jää pieniä risuisia laikkuja, joiden alta sadot joutuu noukkimaan.

Markus Malmi, Lappeenranta

Luetuimmat