Lukijalta: Uuden henkilökortin voimassaoloaikaa pitäisi jatkaa 10 vuoteen

Henkilökorttien uusinta tuli ajankohtaiseksi myös Suomessa. Jo nyt voi sanoa, että uudistusprosessi laahaa pahasti jälkijunassa ja törmäyskursseja on luvassa runsaasti eri tilanteissa. Henkilöllisyyden toteamisessa ei vaatijalta voi edellyttää muuta kuin se, mitä heiltä vaaditaan.

Uudistuksen ihmeellisyyksiä ovat mielestäni ainakin hinta ja voimassaoloaika, kun tiedämme kenen kassaan ne eurot kilahtavat ja keneltä pois. Valtion kassa näyttää tarvitsevan aina vain lisää rahastuskohteita.

Mielestäni on kohtuutonta, että valtio teki tästä busineksen. Jokainen virallinen henkilöllisyystodistus maksaa tilaustavasta riippumatta 54 tai 58 euroa ja on voimassa vain viisi vuotta. Tämän lisäksi kuluihin on luonnollisesti lisättävä uudet passikuvat.. Kovin harva tästä eteenpäin kuitenkaan haluaa kulkea päivittäin passi takataskussa tai laukussa, eikä sekään ole ilmainen.

Vähin mitä valtio olisi voinut tässä uudistuksessa tehdä, niin lisätä voimassaoloaikaa 10 vuoteen tai puolittaa hinta. Nyt aktiiviväestön ohella jokainen vähänkin matkustava alaikäinen taapero kuin kotiin sidottu vanhuskin joutuu sellaisen hankkimaan. Kulu reilut 10 euroa per vuosi. Valtion digitalisaatiotavoitteen mukaan suositellaan henkilökortin hakemista verkon kautta. Jos näin et tee, niin maksat enemmän eli soveltuu hyvin nykyaikaan jossa muun muassa vanhukset maksavat kaikesta sen kalleimman hinnan tai joutuvat tekemään kaiken hankalimmalla tavalla. Näin ei pitäisi olla! Tässäkin asiassa useat vanhukset tarvitsevat jälleen välttämättä läheisiään, naapureitaan tai kolmatta sektoria avuksi.

Jääköön tämäkin jälleen sisäasiainministeriön ja kansanedustajiemme pohdittavaksi.

Juhani Sirkiä, Lappeenranta

Uusimmat uutiset

Kommentoidut