Lukijalta: Eksoten johto ottaa vakavasti kotihoidon haasteet

Eksote on koko Suomen sote-kentän kanssa isoissa haasteissa.

Entisen toimitusjohtajan johdolla aloitimme Eksotessa ikäihmisten palveluissa kehittämisyksikön kanssa jo vuonna 2010 uudistuksen, jossa korostuvat entisen laitosmaisuuden sijaan kotiin annettavat palvelut. Olemme saaneet monia onnistumisia kuntoutuksen ja asiakaskyselyissä hyväksi koetun kotihoidon parissa.

Kuitenkin 2018 keväällä korviimme kantautui, että monet kotihoidon henkilöstön tuomat epäkohdat eivät tulleet kuulluiksi ja sen havaittuamme ryhdyimme aktiivisesti kartoittamaan epäkohtia.

Vuonna 2018 todetut epäkohdat, joista tuore apulaisoikeusasiamiehen kirje kertoo, on todellakin otettu vakavasti ja niihin on tartuttu. Lisäsimme mm. henkilöstöä ja parempaa teknologiaa kotihoitoon. Korostimme avoimuutta henkilöstölle lähetetyissa viesteissä, yhteisissä tilaisuuksissa ja myös sanomalehdissä.

Monessa henkilöstön ja johdon yhteisessä kehittämistilaisuudessamme parin vuoden ajan mukana ollut Superin asiantuntija Sari Erkkilä totesi julkisuuteen syyskuussa 2019: ”Vau mitä työtä olette tehneet. Siellä ei yritetä puhua mustaa valkoiseksi, ettei tällaisia ongelmia olisi”.

Emme kiellä myöskään sitä, ettei ongelmia edelleen olisi ja haluamme ratkaista ne kaikki asia kerrallaan yhdessä henkilöstön kanssa. Apulaisoikeusasiamieskin toteaa, että Eksote on pyrkinyt eri toimenpitein edistämään kotihoidon oikea-aikaista toteutumista. Apulaisoikeusasiamiehen täydentäviin kysymyksiin on tekeillä perusteellinen vastaus, jonka Eksoten hallitus käsittelee helmikuun viimeisessä kokouksessaan.

Eksoten YT:t ovat rekrytointikiellolla tehneet tälle talvelle erityisongelmaa, mutta onneksi neuvottelut ovat siltä osin loppusuoralla. Samalla kotihoidon kehittämisen rinnalla lisäämme erilaisia ikäihmisten asumismahdollisuuksia, jotta kotihoidon vaihtoehtona löytyisi sitä tarvitseville nopeasti palveluasuntoja. Johtamisessa haluamme jatkuvasti olla nöyriä ja toisaalta rohkeita tarttumaan epäkohtiin.

Tuula Karhula,

terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja

Taina Jaako,

hoivajohtaja

Luetuimmat