Lukijat: Kestävä arki on meidän kaikkien velvollisuus

Kesällä on hyvä unohtaa arkirutiinit. Silti kestäviä valintoja ja tapoja kannattaa toteuttaa myös lomaillessa. Ympäristönsuojelussa valtioiden ja viranomaisten päätöksillä sekä tuotannolla on keskeinen rooli. Silti myös yksittäisten ihmisten valinnoilla ja teoilla on iso merkitys.

Vesistöt pilaava sinilevä sekä mereen kulkeutuva muovijäte ovat näkyviä merkkejä ihmisten aiheuttamasta kuormituksesta ympäristölle. Itämereen valuvista ravinnepäästöistä 75 prosenttia aiheutuu ruoantuotannosta. Kulutuksen hiilijalanjäljestäkin ruoan osuus on reilu viidennes.

Ruokaostokset kannattaa mitoittaa kesälläkin oikein ja säilyttää ruoat oikeassa lämpötilassa.

Helppo tapa pienentää oman ruokalautasen ympäristökuormitusta on syödä se tyhjäksi. Jos heitämme ruokaa roskiin, tuotantoon satsattu työ ja sen aiheuttamat ympäristöhaitat ovat olleet turhia.

Ruokaostokset kannattaa mitoittaa kesälläkin oikein ja säilyttää ruoat oikeassa lämpötilassa. Merkittävä yksittäinen keino pienentää ruoan ympäristövaikutuksia on siirtyminen entistä kasvisvoittoisempaan ruokavalioon. Grillataan siis enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa.

Muovinkulutusta on helppo vähentää lopettamalla kertakäyttöastioiden ja -tuotteiden käyttö. Kannetaan mukana ostoksilla kestokasseja ja lajitellaan jätteet mökilläkin. Suojellaan vesistöjä pesemällä matot kuivalla maalla olevilla matonpesupaikoilla.

Suositaan lähiruokaa, poiketaan maatilatoreilla ja suoramyyntitiloilla sekä käydään toreilla. Valitaan ostoskoriin ympäristömerkittyjä tuotteita ja kotimaista. Mennään metsään virkistäytymään, keräämään marjoja ja sieniä sekä hyödyntämään muita metsänantimia.

Marttaliiton teettämän Kestävä arki -tutkimuksen mukaan suomalaiset, ja vielä suuremmassa määrin martat, tekevät jo nyt kestäviä valintoja arjessa. Uskomme myös tekojemme vaikutuksiin, ja ilmastonmuutoksen torjumisesta onkin tullut monelle osa arkea. Kestävä arki on nyt ja tulevaisuudessa meistä jokaisen velvollisuus.

Teija Jerkku, neuvonnan johtaja ja Marianne Heikkilä, pääsihteeri, Marttaliitto