Lukijalta: Nousukaudella hallituksen on purettava pahimmat kiristykset

Aamu-tv:ssä (7.8) soitettiin taas vinyylilevyä, todella vanhaa levyä: "Nyt, kun on nousukausi jatkunut kaksi vuotta, on varauduttava seuraavaan taantumajaksoon!" Jokainen talousmies tietää, että nousukautta kestää noin seitsemän vuotta, ja sitten taantuma seitsemän vuotta. Kaikkien aikaisempienkin hallitusten aikana on soitettu samaa levyä. Nyt budjettikeskusteluissa hoetaan varautumista seuraavaan taantumaan. Vaikka tämän 2022 alkavan taantuman jälkeen taas tulee nousukausi.

Nousukauden alettua ja joka jatkuu vielä viisi vuotta, on heti purettava pahimmat talouskiristykset ihmisten elämästä. Vähävaraisia koskevat kiristykset on poistettava, eläkkeiden indeksit palautettava, yliopistojen ja muiden koulujen säästöt sekä opiskelijoilta poistetut tukileikkaukset puolitettava.

Nousukauden taloudellinen onnistuminen on paljolti myös ammattiliittojen ansiota.

Nousukauden taloudellinen onnistuminen on paljolti myös ammattiliittojen ansiota. Ne suostuivat työntekijöiden vyönkiristyksiin. Vähävaraisten suomalaisten kiristysten samoin kuin työntekijöiden lomarahojen ja työajan minuuttipidennysten poistajana työmarkkinajärjestöt voivat ottaa kovemman linjan, ja pyörittää nykyaikaista älykappaletta. Hallitus pyörittää jatkossakin samaa levyä. Nyt vanhassa levyssä lauletaan: "Jos joitakin kiristyksiä poistetaan, se pitää rahoittaa ottamalla toiselta jotakin pois." Tätähän laulettiin edellisen taantuman aikanakin.

Hallitukselle kaikkein vaarallisinta on paukutella nyt henkseleitä ja himmailla taloudellisilla saavutuksillaan. Suurin mittari Suomen hallituksella on siinä, miten se on onnistunut nyt nousukauden alettua helpottamaan vähävaraisten, sairaiden, eläkeläisten, opiskelijoiden ynnä muiden elämää. Miten tavallisten suomalaisten elämää on parannettu?

Pertti Mela, Lappeenranta