Lukijalta: Jätevedenpuhdistamo on myös mahdollisuus

Toimittaja Manskinen analysoi (ES. 26.2.) Lappeenrannan ja Imatran yhteistä jätevedenpuhdistamoa ja näkee enemmän ongelmia kuin mahdollisuuksia. Olisikohan vielä aikaa selvittää mahdollisuudet Lappeenrannan, Imatran ja Svetogorskin jätevesien käsittelemistä yhteisessä puhdistamossa. Puhdistamo toimisi Suomessa rajan pinnassa Vuoksen eteläpuolella. Puhdistettu jätevesi ohjattaisiin Vuokseen välittömästi Svetogorskin jälkeen. Purkuputken varrelle venäläisten valvontaan mahtuisi hyvin pari varoallasta, joihin jätevesi voitaisiin ohjata häiriötilanteissa odottamaan uudelleenkäsittelyä.

Imatra selvitti jokin aika sitten jo kertaalleen asian. Tavoitteena oli rakentaa yhteinen jätevedenpuhdistamo Vuoksen varrelle Pelkolaan missä olisi puhdistettu Imatran ja Svetogorskin jätevedet. Valitettavasti suunnitelmaa ei joistakin syistä voitu toteuttaa, vaikka ajatuksen järkevyyttä ei varmaakaan kukaan kyseenalaistanut.

Ehkä tämäkin kortti olisi syytä katsoa vielä kertaalleen. Hanke herättäisi täysin varmasti positiivista mielenkiintoa ainakin EU-maissa, ehkä laajemminkin. Kaakkois-Suomi-Venäjä CBC ohjelman hankerahoitus osuisi tähän hankkeeseen kuin nyrkki silmään. Rahoitusta olisi mahdollista saada jopa merkittävässä määrin. Hanke olisi myös suunnan näyttäjäjä tulevaisuuteen koska Etelä-Karjala kuluu geopoliittisesti Pietarin periferiaan, halusimmepa me sitä tai emme. Geopolitiikka ei ole riippuvainen niinkään ihmisten näkökannoista vaan pitkälti maantieteestä.

Imatra-Lappeenranta-alueen, Svetogorskin ja koko Kaakkois-Suomen pitäisi saada selvästi nykyistä suurempi hyöty Pietarin elinvoimasta. Jos lain pykälät ovatkin joskus sokeita ihmisten välttämättömille tarpeille, niin eduskunnan päätehtävänähän on lakien säätäminen ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi pitkäjännitteisesti.

Antero Lattu

kaupunginvaltuutettu (sd.), kaupunkikehityslautakunnan pj.

Imatra