Lukijalta: Ei pelkillä jäähallin seinillä mitään elävöitetä

Keskustan kehittämisestä käytävissä keskusteluissa toistuu jatkuvasti teema "keskustan elävöittäminen". Niin myös jäähallihankkeen perusteluissa.

Keskustaa on jo nyt elävöitetty erilaisilla kansalaistoreilla, ravintolamaailmoilla ja pompööseillä teatteriratkaisuilla.

Näille pyrkii olemaan yhteistä se, että niistä puuttuvat ihmiset; ne elävät olennot, joiden pitäisi elävöittää. Ei pelkillä seinillä mitään elävöitetä. Tarvitaan ostovoimaa, joka ei lisäänny sillä, että kalliiden turhakkeiden rahoittamiseksi verotetaan ihmiset kuiviin.

Kun ostovoima ei kasva, siitä seuraa, että uusiin tiloihin siirtyvä liiketoiminta jättää jälkeensä tyhjiä liikehuoneistoja. Niitä on jo nyt Isossa-Kristiinassa, puhumattakaan keskustan vanhojen talojen kivijaloista. Kansantaloudellisesti järjetöntä!

Tarvitaan uutta sisältöä, attraktioita, jotka imevät maksavia vieraita ja asiakkaita muualta. Jäähalli ei ole sellainen.

Megatrendit eivät suosi kauppakeskusjättejä. Kalasatama ja Pasilan Tripla Helsingissä ovat vaikeuksissa jo ennen valmistumistaan. Ilmastonmuutos muuttaa kulutustottumuksia. Koronapandemian kaltaiset kriisit tulevat lisääntymään, ja niiden seuraukset ovat arvaamattomia.

Nyt ei ole varaa virheinvestointeihin!

Niilo Isomäki

Lappeenranta

Luetuimmat