Lukijalta: Lisäboostia Greenrealityyn

Hymyssä suin luin 19.8. Etelä-Saimaasta Vesa Salmisen mainion kirjoituksen pyöräilyn eduista!

Oman tulkintani mukaan Vesa Salmisen jutun ajatus on, että kyllä polkupyörä aina yhden alfaromeon voittaa!

Ensi viikon keskiviikkona järjestetään Kansalaistorilla Greenreality-karnevaali, ja vaikka tämän vuoden teemana on ympäristöystävällinen lähiruoka, heitän Lappeenrannan kaupungin päättäjille pallon työmatkapyöräilyn lisäämiseksi.

Kun ajattelee Lappeenrannassa työmatkoja 1–8 km suuntaansa, on ne kaikki mahdollista tehdä polkupyörällä helposti. Ainakin sähköavusteisella, koska meillä nyt sattuu kaupungissamme jokunen ylämäki olemaan.

Kaupungin väki voi kontakteillaan aktivoida työnantajia ja yksityisiä osallistumaan puhtaamman Lappeenrannan tekemiseen. Opiskelijamme, joiden tulevaisuutta varten näitä ratkaisuja tehdään osaavat varmasti luoda meille Greenreality-sivustolle helposti käytettävän ”omat kilometrini” osion, jossa voisimme omaa työmatkapyöräilyämme ja sen kehitystä seurata. Myös yritysten olisi helppo kirjata sinne henkilöstönsä ajamat ”hiilijalanjälkeä” pienentävät työmatkakilometrinsä.

Lisämotivaatiota työmatkapyöräilyn aloittamiseen voisivat olla yritysten henkilöstölleen järjestämät logolla varustetut ajovarusteet, leikkimieliset kisailut ym. Uskoisin tällaisella toiminnalla olevan merkitystä myös työhyvinvointiin jne.

Myös yksityishenkilöiden motivoimiseen löytyy varmasti monia keinoja, kuten esim. säästyvät sadat eurot, kohentuva kunto, elämänlaadun parantaminen.

Hyödyn tässä keräävät kaikki. Ihmiset liikkuvat enemmän, ovat paremmassa kunnossa niin työ- kuin vapaa-ajalla. Ajettuja kilometrejä voisimme siis kaikki kerryttää yhteiseen ”kilometripankkiin”, jolla tukisimme kaupunkimme tavoitteita ympäristöystävällisenä kaupunkina.

Ja ennen kaikkea, kuten Vesa Salminen osuvasti kirjoittaa, pyöräilijän hiilijalanjälki on lähes nolla. Vielä vuosienkin päästä Lappeenranta olisi hyvä kaupunki elää ja olla!

Harry Granö

Riksa-kuski, Lappeenranta

Luetuimmat