Lukijalta: Helsingin päätös lisää turvapaikkaturismia

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että laittomasti maassa oleville aletaan Helsingissä tarjoamaan ilmaiseksi sosiaali- ja terveyspalveluita ja sen lisäksi toimeentulotukea ja majoitusta. Punavihreät ovat jo päätöstä hehkuttamassa samalla, kun helsinkiläinen veronmaksaja alkaa pohtia kunnallisveron veroprosenttia. Siinä missä monet näkevät tässä huonon ja typerän päätöksen, minä näen tässä punavihreän mallin sote-uudistuksesta.

Hallituksen sote-uudistuksen tarkoitus on turvata sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille ja samalla vähentää kuluja keskittämällä palveluita ja muuttamalla rahavirtojen kulkua. Samalla kuitenkin julkiset rahahanat avautuvat yksityisille terveyspalvelujen tuottajille ja hallitus luulee tämän vähentävän kuluja? Lisäämällä terveyspalvelujen saatavuutta niitä myös käytetään enemmän ja rahat menevät sitten yksityisille ja mahdollisesti monikansallisille terveysyhtiöille, ulos Suomesta.

Punavihreillä on sote-uudistuksesta oma näkemys. Koska terveys on ihmisoikeus, niin sosiaali- ja terveyspalveluita ruvetaan tästä edespäin myöntämään jokaiselle, joka niitä haluaa. Saa vielä majoituksen ja rahaa käteen, kunhan on laiton maahantulija. Meillä on ihan omiakin kodittomia, mutta punavihreillä on eri prioriteetit. Ei riitä, että tämä on pelkästään Helsingin päätös, vaan vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar ehdotti, että tämä sama malli tulisi laajentaa koko Suomeen. Tämähän tietysti tarkoittaa, että sote-uudistus on näin korjattu, sillä ruokaa tulee kaupasta, lääkkeitä apteekista ja rahaa taikaseinästä.

Yanarin mukaan paperittomuus on pysyvä osa yhteiskuntaa ja olosuhteet sille on itse luotuja. Tämä on täysin totta jälkimmäisen osalta. Turvapaikkajärjestelmälle on sallinut kenen tahansa tulon Suomeen, olivat perusteet mitkä hyvänsä. Eikä sillä ole enää edes väliä, saako turvapaikkaa vai ei, kuitenkin voi jäädä maahan ja vielä tulee elätetyksi.

Ihmettelen, miksi kukaan punavihreistä ei ole jo ehdottanut Suomen kansalaisuuden myöntämistä jokaiselle haluavalle, koska heidän politiikkansa ainakin näyttäisi heijastavan tällaista näkemystä. Itse olen kuitenkin Jussi Halla-ahon samaa mieltä siitä, ettei meillä ole varaa olla koko maailman sosiaalitoimisto. Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen kaltaiset ratkaisut lisäävät entisestään turvapaikkaturismia ja tulevaisuudessa myös terveysturismia.

Daniel Kaartinen, kaupunginvaltuutettu (ps.), Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat