Lukijalta: Hallitus ei pysty lunastamaan lupausta olla muuttamatta työtulojen verotusta

Maakunta- ja soteuudistuksen yhtenä poliittisena julistuksena on, ettei kokonaisverorasitus nouse ja ettei työtulojen verotus kiristy.

Olen käynyt läpi lakiesityksen valiokuntakäsittelyä sekä erityisesti valtiovarainvaliokunnan verojaoston asiakirjoja. Valitettavasti näissä ei ole haluttu syvemmälti paneutua annetun lupauksen pitämiseen, koska vuosien 2021 tai 2022 veroasteikoihin liittyy niin paljon muuttuvia tekijöitä.

Useimmille tutkijakollegoilleni valtionveronalaisen ja kunnallisveronalaisen tulon ero on hämärä.

Hallituksen esityksen (HE 15/2017) yleisperusteluaineistossa on viitteellinen valtion tuloveroasteikko sekä sen pohjalta laadittu vertailutaulukko. Jälkimmäinen osoittaa, että täsmällisesti ei kyetä lunastamaan lupausta olla muuttamatta työtulojen verotusta.

Olen 20 vuoden ajan aikaisemmin toiminut verojaoston vuosittaisena asiantuntijana. Silloin ei jaoston jäsenten huomiota sitoneet läppärit ja tabletit, vaan Ilta-Sanomat kuten istuntosalissa laajemminkin.

Asiantuntijoille suunnatut kysymykset kuvastivat jaoston jäsenten perehtyneisyyttä tai sen puutetta. Mieleeni on jäänyt eräs toisen vaalikauden kansanedustaja, joka oli oivaltanut monimutkaisen tuloverotuksen ytimen kyselemällä kokoustilan ulkopuolella, miten se oikein meni; Iiro Viinanen.

Useimmille tutkijakollegoilleni valtionveronalaisen ja kunnallisveronalaisen tulon ero on hämärä. Kuvittelevat, ettei niillä ole eroa. Joku reipas LUT:n teekkari tai kylteri voisi yrittää muodostaa excel-taulukkoon soveltuvan makron laskemaan annetulle tulolle lopullisen veron. Eiköhän siitä voisi antaa opintopisteen tai pari saavutuksesta.

Kun meillä on erillisvero muun muassa Ylen rahoitukseen, voisi aivan hyvin osa valtion tuloveroa olla kunnallisveronalaisen tulon pohjalta määräytyvä 12,47 prosentin vero ja progressiivinen osa perustua perinteiseen valtionveronalaiseen tuloon. Tuo 12,47 prosenttia on määrä, jolla itsekunkin kunnallisvero kevenee. Monelle asiantuntijalle aivan liian yksinkertainen tapa ratkaista annettu poliittinen lupaus.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari