Lukijalta: Maailmanlopun lietsontaa monitoimiareenasta

Mielenkiintoista, mutta jokseenkin kyllästyttävää on lukea monitoimiareenaan liittyvää keskustelua. Lähes joka päivä löytyy kirjoitus asian puolesta tai sitä vastaan.

Keskustelun polarisoituminen kertoo hyvän esimerkin ryhmäajatteluilmiöstä. Tällaista ryhmäajattelua syntyy todennäköisimmin tilanteissa, joissa on ulkoista tai koettua painetta tehdä päätöksiä nopeasti. Lappeenrannassa vaikuttaa syntyneen tällainen paine, että on ikään kuin viimeiset ajat päättää monitoimiareena-asia.

Yksi urheiluseuroista pyrkii edistämään asiaansa esittämällä näkemystä, että ei ole olemassa muuta vaihtoehtoa kuin keskusta. Tai muuten koittaa loppu – jopa koko kaupungille. Muussakin keskustelussa esitetään perusteluja hatarin perustein, kuten kaupungin asukasluvun kasvu keskustavaihtoedon myötä.

Ryhmäajattelulle ominaista on, että ryhmässä syntyy ilmiöitä, jotka saavat aikaan huonoja päätöksiä. Tätä tapahtuu, olivatpa sen jäsenet yksilöinä kuinka viisaita ja kyvykkäitä tahansa. Ryhmäajatteluun kuuluu myös, että valikoidaan tietoa omaa näkökulmaa puoltavasti ja suljetaan muu informaatio pois. Lehtikirjoituksen perusteella urheiluseura tarkastelee lukuja vain yksi vaihtoehtoehto mielessään ja keskustavaihtoehdolle suotuisasti ja jättää muiden vaihtoehtojen tarkastelun ja ratkaisujen keksimisen.

Ryhmäajattelun tuhoisistakin vaikutuksista löytyy esimerkkejä. Avaruussukkula Challengeria 1986 laukaistaessa ei oltu ehdottoman varmoja laskelmien pitävyydestä. Tilanteessa luotiin harhakuva, että laukaisulla on kiire, ja että taloudelliset seikat pakottavat laukaisuun. Lopputuloksen tiedämme – avaruussukkula räjähti pian laukaisun jälkeen.

Meillä ei ole kristallipalloa, joka kertoisi meille, kumpi vaihtoehto osoittautuu suotuisammaksi. Toivon, että kotikaupunkimme pystyy tekemään monitoimiareenaratkaisun pelkästään tarkkoihin faktoihin perustuen, eikä tee päätöksiä ulkopuolisen paineen tai painostuksen alla.

Tiina Timperi

Lappeenranta

Kommentoidut