Lukijalta: Hajua ei pääse pakoon

Viime päivinä UPM:n Kaukaan tehtaat on jälleen ilahduttanut paikallisia asukkaita jatkuvilla hajupäästöillään. Vahinko tai ei, niin ilmiö on säännöllisen jokakesäinen. Kummallista, että nykyajan huipputeknologialla ei haitallisia hajupäästöjä saada kuriin. Vai sanelevatko kaukana asuvat osakkeenomistajat, mistä säästetään?

Tupakoitsijoita kyllä holhotaan parveketupakointikielloilla ja äärimmilleen viedyillä rajoituksilla. Liikenteen päästöjä mitataan ilmanlaatumittauksissa. Sisäilmaongelmien väitetään sairastuttavan ihmisiä. Terveysasemat ja sairaalat pyytävät siellä asioivia välttämään hajusteiden käyttöä. Mutta yksi on ylitse muiden, jota sääntely ei koske. Tehdas, joka vuosikymmeniä on pilannut kaupunkilaisten ilmaa sellunkeittotuotoksen hajuilla, saa nyt levittää biojalostamonsa raadolta haisevia tuoksuja hengitysilmaamme. Kaasut tunkeutuvat sisätiloihin asti. Lomalaisen kesäisen grillaushetken kruunaa tehtaalta hiipivä haju. Pahimmillaan helteiden aikana koko seutukunnan alueella haisee. Keskussairaalaan hajukaasut laskeutuvat usein piinaamaan potilaita, aivan kuin heillä ei olisi tarpeeksi kärsimystä pelkästä sairastelusta.

Biojalostamoista on annettu kuva, että ne ovat ympäristöystävällisiä. Sitä ne eivät ole naapureilleen epämiellyttävine hajuineen. Onko puunjalostusteollisuuden ja biopolttoaineen lisäaineen valmistuksen hajuhaittojen vaikutuksia ihmisiin tutkittu puolueettomasti tai ollenkaan? Ilmastonmuutoksesta ollaan tällä hetkellä muodikkaasti huolissaan, mutta huoli ei koske teollisuuden kyllästämää hengitysilmaa. Hajua ei pääse pakoon.

Jouko Manninen,

Lappeenranta