Lukijalta: Istutuksia ja rantaraitteja saatava myös Lappeenrannan itäosiin

Läntisestä rantaraitista on kirjoiteltu paljon. Toteutuksesta maisemointeineen kiitokset kuuluvat kaupungin puistoista ja maisemanhoidosta vastaaville.

Kesäkaupungin rannoille kuuluvat veneet maisemallisina elementteinä. Veneiden talvisäilytystä kevään huoltoineen voisi kuitenkin harkita muualle. Rannat kulkuväylineen ovat ihmisten eikä varastoinnin paikkoja.

Opin aikoinaan kaupunkisuunnittelun historiasta, että alueita kaavoitettaessa läntiset alueet olivat arvokkaampia kuin itäiset alueet, jonne perinteisesti sijoitettiin yhdyskunnalle kuitenkin elintärkeitä, mutta erilaista haittaa (melu, haju, hoitamattomuus, rumuus) tuovia toimintoja. Tämän ajan luulisi kuitenkin jo olevan ohi. Vaan ei, sillä eriarvoisuus jatkuu. Tämä näkyy esimerkiksi kaupungin painotuksena asukkaiden esteettisiä elämyksiä ja ulkoliikuntaa aktivoivien rantaraittien, luonto- ja kyläpolkujen sekä istutusten toteutuksissa.

Soitin joku vuosi sitten kaupungin puutarhavastaavalle esittäen toiveeni saada kesäinen kukkaistutuslaatikko myös linja 1:n Kiiskinmäen rutikuivalle ja rumalle päätepisteelle. Ei toteutusta.

Rantaraittien ynnä muiden osalta tilanne näyttää itäpuolella yhtä lohduttomalta verrattuna länsipuoleen. Idän rantaraitilla on kuitenkin joltain osin jo perinteitä.

Lapsuudessani vilpoisa rantaraitti kulki Lauritsalan sahalta historiallisen Murheistenrannan alueen läpi Myllyniemeen, jonka laivalaiturista höyrylaiva Tähti kuljetti reitillään maalaisten maitoja keskustan meijeriin ja paikallisia asukkaita tori- ja muille asioille. Rantaraittia pitkin kulkivat sekä entisen Lauritsalan kauppalan että Lappeen kunnan asukkaat kanavan vieressä olevalle linja-auton päätepysäkille. Rantaraitti oli myös sahan työntekijoiden työmatkareitti. Heille veden äären luontopolku oli todellista vilvoitusta etenkin paluumatkalla raskaan työpäivän jälkeen.

Laihian rantaraitti voitaisiin hyvinkin elvyttää Saimaan rantoja mukailevana, ja yhdistää se katuverkkoon sekä kyläteihin aina Lamposaaren lossille saakka ja sitä kautta Lamposaaren vehreyteen. Siinä olisi rantaraitti-kyläpolkua kerrassaan!

Idän maisemallisen kohentamisen voisi aloittaa Kiiskinmäen päätepysäkin kukkaistuksista paikallisten veronmaksajien iloksi.

Tuula Airio

Lappeenranta, Laihia