Lukijalta: Miksi feministit ovat omineet intersektionaalisen ajattelun?

Sanahirviö intersektionaalisuus on aiheuttanut kaikkialla kiivaan keskustelun. Asiaan vaikuttaa se, että ministeri Maria Ohisalo (vihr.) luonnehti hallituksen uutta tasa-arvo-ohjelmaa tulkinnalla intersektionaalinen feminismi.

Intersektionaalinen feminismi tekee saman kuin kommunismi aikanaan, eli määrittelee jokaisen yksilön ryhmän kautta kysymättä edes kokeeko sen arvot omikseen.

Joskus on niin, että kulttuuri määrää sen mihin ihminen kuuluu. Ei ketään tule tuomita vain ryhmään kuulumisen takia. Joku voi olla kommunisti ja toinen fundamentaalinen uskovainen, mutta kummassakin porukassa on mitä parhaimpia yksilöitä, jotka eivät ole yhtä kuin tuo kovana pidetty yhteisö.

Ministeri Ohisalon luonnehdinnasta saa sen käsityksen, että intersektionaalinen feministi ei halua puhua muiden ryhmien puolesta, vaan heidän asioidensa puolesta. Valkoinen keskiluokkainen nainen ei voi tietää, mitä Somaliasta Suomeen muuttanut muslimityttö ajattelee ja tuntee.

Ei kaiketi tarkoitus ole, että maahanmuuttajasta pitää yrittää tehdä jokin äärisuunnan edustaja.

Intersektionaalinen feminismi antaa ymmärtää, että toimii tasa-arvon puolesta, mutta samalla valitettavasti unohtaa moninaisuuden. Kukaan meistä ei edusta vain sukupuolta tai jotain muuta yksittäistä ryhmää. Intersektionaalinen feminismi ruokkii polarisaatiota, se jakaa ihmiset ystäviin ja vihollisiin.

Markus Malmi

Lappeenranta

Luetuimmat